Ételallergia vagy más betegség?

Édesanyám szinte mindentől rosszul van. Étkezés után marja a nyelvét, torkát, leveri a víz, remegés és ájulás kerülgeti. Már csak sóval fűszerez és minimális zöldséget tud enni. Vízből is csak egyféle mentes ásványvizet tud inni. Otthon magának kell készíteni teljesen egyszerű, könnyű ételeket, mert máshol minden ételtől rosszul van. Nem tudjuk, kihez forduljunk és mit tehetnénk. Létezik erre valamilyen gyógyszer, táplálékkiegészítő?

Dr. Plósz János válasza allergiás hipotézis témában

Az, hogy minden étel panaszt okoz, az allergiás hipotézis ellen szól. Általában az ételallergiások egy-egy ételcsoportra érzékenyek (leggyakrabban tehéntej, tojásfehérje, szója, hal, kagyló, földimogyoró, dió, kakaó, búza, paradicsom, eper, málna) és egyéb ételféleségek nem provokálnak panaszt. Viszont ismert a Plummer-Vinson szindróma, melyet vashiányhoz társuló nyelési zavar, nyelőcsőfájdalom, fáradékonyság jellemez. A szindróma igazolásához vérvétel (vérkép, vashiány igazolása), nyeletéses röntgen-vizsgálat illetve gyomortükrözés segíthet hozzá. Szintén széleskörű panaszokat okozhat a lisztérzékenység (coeliakia), melynek fennállását vérvétel segítségével lehet igazolni (+ gyomortükrözés során vékonybél biopsiával). Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2008. október 29.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?
Puffadástól szédülés, ritmuszavar
Gyomorpanaszok antibiotikum kúra után
Tisztelt Doktor Úr! 42 éves vagyok. Panaszaim augusztusban kezdődtek egy indokolatlan egy hetes fromilid antibiotikumos kezelés után. Előtte a gyomrom...