Diéta

Kedves Dr. Nő/Dr. Úr! Nemrég kaptuk kézhez férjem /37 éves/ leleteit amiben a következő értékek voltak: SeCholesterin: 6, 5mmol/l (3, 1-6) , LDL-ch: 4, 7mmol/l (0-3, 35) , vvt szám: 5, 66 T/L (4, 3-5, 3) , Haemoglobin: 167g/L (130-160) a többi érték a vérben a fiziológiás határokon belül mozog. A vizelet üledékben volt 2-3 vvt, urát szemcsék. A seHúgysav norm. 3 dologban szeretném kérni a véleményüket: 1/ a koleszterinszint emelkedésére és az urát szemcsék miatt diétázni kellene neki. A diéta összeállítására vonatkozóan szeretném a tanácsukat kérni. 2/Mostanában kevesebbet tud mozogni, így fel is szedett pár kilót és meglehetősen stresszes a munkája is. Összefüggésben lehet az értékek változásával? 3/a vvt szám és a haemoglobin szint változása, emelkedése ilyen formában már polycytaemiának nevezhető-e, az értékek normalizálódása befolyásolható-e életmódváltással, diétával? Segítségüket előre is nagyon köszönöm! Üdvözelettel: SzAngie

WEBBeteg szakértő válasza diéta témában

Tisztelt Kérdező!

A 6.mmol/l-es cholesterin-szint diétával, életmódváltással max. 10%-ot csökken, és még ez is a normálérték fölött lenne. Úgy gondolom, 3 hónapig megpróbálható a zsír- és cholesterinszegény diéta (zsír, sertés- és marhahús kerülése, sok zöldség, rost fogyasztása, szárnyasok, halak) , emelett szükséges a fizikai aktivitás fokozása is.

Ha ezt követően is a normálérték fölött van a cholesterin-szint, érdemes gyógyszeres kiegészítésen elgondolkodni. Természetesen a kevesebb mozgás és a stressz közrejátszik ezen metabolikus értékek eltolódásában. A vvt-szám és hemoglobion-emelkedés inkább mérsékelt folyadékhiány tünete lehet, a javasolt 3 hónapos kontollnál ez kiderül.

A polycytaemia viszonylag ritka betegség, későbbi életkorra jellemző. Gyakrabban jelezhet tüdőbetegségek az emelkedő haemoglobin-szint (pl. dohányosoknál is gyakrabban látjuk) . Összességében a bő folyadék- és rostfogyasztás, a zsír- és cholesterinszegény diéta, a heti 3x-i rendszeres testmozgás javasolt.

Tisztelettel:

Dr. Plósz János

Kérdés: 2008. október 07., 23:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 14:26
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Epediéta elhagyása
Üdvözlöm! Epeműtét után mi történik, ha valaki nem tartja a diétát? Lehet belőle komoly baj? Páromat műtötték 3hete és már nem akar...
Diéta inzulinrezisztencia +...
Tisztelt Doktor Ur/Doktorno, Kb egy eve liszterzekenyseget allapitottak meg nalam, sulyos mertekut, ami mellett mar a laktozerzekenyseg is kialakult. Azota...
Emésztési probléma
Kedves Doktor Úr /Nő! 2008.10.22-én operáltak epekővel. Kb. fél évig semmi panaszom nem volt az emésztésemmel. Idén májusban jelentkezett...
Mit ehet az, aki epebeteg?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nagymamám 94 éves, korához képest jól van, jön-megy, ellátja magát, gyógyszereket szed: szívgyógyszer: Nitromint...
Kérdés Dr Plósz Jánoshoz
Kedves Doktor Ur! Köszönöm szépen gyors válaszát. Azért kértrem tanácsot mert állandóan puffadok.Szedni fogom a pankreoflatot illetve a...