• Diéta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Nő/Dr. Úr! Nemrég kaptuk kézhez férjem /37 éves/ leleteit amiben a következő értékek voltak: SeCholesterin:6,5mmol/l (3,1-6), LDL-ch:4,7mmol/l (0-3,35), vvt szám:5,66 T/L (4,3-5,3),Haemoglobin:167g/L (130-160) a többi érték a vérben a fiziológiás határokon belül mozog. A vizelet üledékben volt 2-3 vvt,urát szemcsék.A seHúgysav norm. 3 dologban szeretném kérni a véleményüket: 1/ a koleszterinszint emelkedésére és az urát szemcsék miatt diétázni kellene neki.A diéta összeállítására vonatkozóan szeretném a tanácsukat kérni. 2/Mostanában kevesebbet tud mozogni,így fel is szedett pár kilót és meglehetősen stresszes a munkája is. Összefüggésben lehet az értékek változásával? 3/a vvt szám és a haemoglobin szint változása,emelkedése ilyen formában már polycytaemiának nevezhető-e,az értékek normalizálódása befolyásolható-e életmódváltással,diétával? Segítségüket előre is nagyon köszönöm! Üdvözelettel: SzAngie

        WEBBeteg szakértő válasza a diéta témában

        Tisztelt Kérdező!

        A 6.mmol/l-es cholesterin-szint diétával, életmódváltással max. 10%-ot csökken, és még ez is a normálérték fölött lenne. Úgy gondolom, 3 hónapig megpróbálható a zsír- és cholesterinszegény diéta (zsír, sertés- és marhahús kerülése, sok zöldség, rost fogyasztása, szárnyasok, halak), emelett szükséges a fizikai aktivitás fokozása is.

        Ha ezt követően is a normálérték fölött van a cholesterin-szint, érdemes gyógyszeres kiegészítésen elgondolkodni. Természetesen a kevesebb mozgás és a stressz közrejátszik ezen metabolikus értékek eltolódásában. A vvt-szám és hemoglobion-emelkedés inkább mérsékelt folyadékhiány tünete lehet, a javasolt 3 hónapos kontollnál ez kiderül.

        A polycytaemia viszonylag ritka betegség, későbbi életkorra jellemző. Gyakrabban jelezhet tüdőbetegségek az emelkedő haemoglobin-szint (pl. dohányosoknál is gyakrabban látjuk ). Összességében a bő folyadék- és rostfogyasztás, a zsír- és cholesterinszegény diéta, a heti 3x-i rendszeres testmozgás javasolt.

        Tisztelettel:

         Dr. Plósz János

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-07 23:17:42; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 14:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés