• Diéta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Nő/Dr. Úr! Nemrég kaptuk kézhez férjem /37 éves/ leleteit amiben a következő értékek voltak: SeCholesterin:6,5mmol/l (3,1-6), LDL-ch:4,7mmol/l (0-3,35), vvt szám:5,66 T/L (4,3-5,3),Haemoglobin:167g/L (130-160) a többi érték a vérben a fiziológiás határokon belül mozog. A vizelet üledékben volt 2-3 vvt,urát szemcsék.A seHúgysav norm. 3 dologban szeretném kérni a véleményüket: 1/ a koleszterinszint emelkedésére és az urát szemcsék miatt diétázni kellene neki.A diéta összeállítására vonatkozóan szeretném a tanácsukat kérni. 2/Mostanában kevesebbet tud mozogni,így fel is szedett pár kilót és meglehetősen stresszes a munkája is. Összefüggésben lehet az értékek változásával? 3/a vvt szám és a haemoglobin szint változása,emelkedése ilyen formában már polycytaemiának nevezhető-e,az értékek normalizálódása befolyásolható-e életmódváltással,diétával? Segítségüket előre is nagyon köszönöm! Üdvözelettel: SzAngie

        WEBBeteg szakértő válasza a diéta témában

        Tisztelt Kérdező!

        A 6.mmol/l-es cholesterin-szint diétával, életmódváltással max. 10%-ot csökken, és még ez is a normálérték fölött lenne. Úgy gondolom, 3 hónapig megpróbálható a zsír- és cholesterinszegény diéta (zsír, sertés- és marhahús kerülése, sok zöldség, rost fogyasztása, szárnyasok, halak), emelett szükséges a fizikai aktivitás fokozása is.

        Ha ezt követően is a normálérték fölött van a cholesterin-szint, érdemes gyógyszeres kiegészítésen elgondolkodni. Természetesen a kevesebb mozgás és a stressz közrejátszik ezen metabolikus értékek eltolódásában. A vvt-szám és hemoglobion-emelkedés inkább mérsékelt folyadékhiány tünete lehet, a javasolt 3 hónapos kontollnál ez kiderül.

        A polycytaemia viszonylag ritka betegség, későbbi életkorra jellemző. Gyakrabban jelezhet tüdőbetegségek az emelkedő haemoglobin-szint (pl. dohányosoknál is gyakrabban látjuk ). Összességében a bő folyadék- és rostfogyasztás, a zsír- és cholesterinszegény diéta, a heti 3x-i rendszeres testmozgás javasolt.

        Tisztelettel:

         Dr. Plósz János

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-07 23:17:42; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 14:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Cím! Májbetegséggel kapcsolatos kérdésem van, a fibroscan vizsgálat mennyire vehető pontosnak obes betegesknél? Két vizsgálati eredményem van F1 illetve F0 de 39 illetve 35 BMI indexeknél. Emellett olyan cirrózisos tüneteket...
        Jó napot!! 2 éve 18 éves koromban kivették az epehólyagomat azóta szinte mindentől rohantam a wcre. 3hete vér jött a végbelemből ami kiderült végbélrepedés. Azóta legtöbbször sárga a székletem, van hogy híg van hogy normál állagú. És...
        Tisztelt Doktorúr! 25.szerda este mikor lefeküdtem aludni,semmi gond nem volt. 26.csütörtökön úgy ébredtem,hogy mikor levegöt vettem vagy tüsszenteni akartam,elöl a jobb oldalon borda iv alatt nagyon elkezdett szúrni. Aztàn alàbb hagyott és...
        Jó estét kívánok! Ma kaptam meg a véreredményemet ami egy kissé megijesztett! Az ldh szint 600 lett A doktornő/úr szerint összefüggésbe hozható e a gyógyszereimmel, valmint volt egy crohn fellángolásom, hasmenés egy hétig.a medrolból...
        Jó napot! 2 éve fáj az alhasam hol jobb oldalt hol bal oldalt az utóbbi időben az alhasam közepén fájt ilyen feszítő sajgó érzést érzek. Nagyon kellemetlen illetve széklelesi ingerem van állandóan es fáj a végbelem is sokszor szúró...
        Tisztelt Doktornő/úr! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy kb. 1 hónappal ezelőtt elkezdett fájni a gyomrom ( gyomorsavas vagyok és szedtem a savlekötőt, viszont nem sok hatása volt), ez után következett hogy szorulásom volt vagyis kb. 3...
        Tisztelt Webbeteg! Régóta küzdök emésztési problémákkal, ami a következő tünetekkel párosul:puffadás, bélmozgás, napi többszöri lágy széklet, stb.Tudott laktóz érzékenység mellett, ( akár eszem tejterméket, akár nem)Kipróbáltam...
        Tisztelt Doktor úr / Doktornő! A laktózérzékenység vizsgálatáról szeretnék kérdezni. Amikor tejterméket eszek hasmenésem lesz, ezért szeretnék elmenni egy laktózérzékenység vizsgálatra (laktózmentes termék esetén nincs...
        Jo napot! Arra lennék kíváncsi önnek mi a véleménye ezekről az eredményeiről! Sürgősségin vettek fel a kórházban hasnyálmirigy gyulladásal ezekkel az eredményekkel. Mchc 307,80 g/l, eozinofil (abszolut) 0,00 G/L,,EOZINOFIL 0%,, lipáz 290...
        Tisztelt Doktor Úr! Nagyjából 2 hónapja vettem észre, hogy a reggeli székletem első fele normális állagú és színű, a második fele viszont puhább, lágyabb, alaktalanabb, és a színe is világosabb. Általában naponta 2x szoktam WC-re menni,...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
        Olajozott fültisztítás
        A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
        A ginzeng és ginkgó hatása
        Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
      • Infografika és videó
      • Hirdetés