Hirtelen hízás és fogyás, gyomorfájdalom

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Reménykedve fordulok Önhöz, hátha választ, vagy legalábbis irányt kapok problémám felderítéséhez. 23 éves nő vagyok, és nagyon régóta gyomorproblémával küzködök. Ez a régóta, kb 10 éve tart (erősebb, gyengébb tünetekkel) . Iskolás koromtól kezdve mindig hasfájós voltam, gyakoribbak voltak a székleti problémáim is, pl.: gyakori hasmenés, lazább széklet, emellett esetenként 4-5 napig semmi. Viszonylag sok stressz ért, 12 éves voltam, mikor édesanyám elhunyt. Addig vékony testalkatú lány voltam, akkor felszedtem 1-2 hónap alatt 16kg-ot. A problémáim továbbra is fennálltak, gyakran már naponta hasfogó tablettával kezdtem a napot. 18 évesen hirtelen lefogytam 66kg-ról 55-re 1-2 hónap leforgása alatt (nem fogyóztam) , ekkor elküldtek gastroenterológiai kivizsgálásra. Elsőként gyomortükrözést csináltak, melynél megállapították, hogy nem zár rendesen a nyelőcsöven, magas a savam 8ha jól értettem, refluxot említettek) . Ezek után a heti "kivizsgálások" kimerültek az általános vér- vizeletvizsgálatokban, ami folytán megjegyezték, hogy sok a fehérje a vizeletembe, gyulladásban van (ez átlag 50-60 volt egy-egy mintánál; de ezzel nem foglalkoztam, mert kis koromban volt vesemedencegyulladásom, és azóta ilyen, de nincs különösebb problémám, csak gyakrabban járok a mosdóba) . Erre hat hónap alatt 5 különböző antibiotikumot szedettek be velem a vesémre. Az akkori iskolaorvosom szerint kellett volna valami gyomorerősítőt szedni, vagy hasonlót. Ezek után végbéltükrözést akartak csinálni, melybe nem egyeztem bele (egyrészt az orvos kellemetlen és flegam hozzáállása miatt, másrészt úgy éreztem, nem merítettek ki még minden vizsgálatot) . Egy hétre beutaltak a belgyógyászatra, ám normális vizsgálatot ott se csináltak (szokásos vizeletminta, és vettek egy székletmintát is, de nem "mutattak ki" semmit) . Később kértem a gastroenterológus, hogy végezzünk Candida-tesztet, mert akkor olvastam erről a gyomorgombáról. elvileg megcsinálták, nekem az orvos pozitív eredményt mondott, és felírt egy gógyszert. Édesapám ment el kiváltani, de a patikában azt mondták, kb 14000ft-ba kerül. Anyagi helyzetünkbők kifolyólag, ezt nem vehettük meg, ezért apám visszament az orvoshoz, hogy enm lehetne valami támogatást adni, vagy olcsóbb, de ugyanilyen hatóanyagú gyógyszert adi. Neki az orvos azt mondta, nincs is Candidám... Akkor ennyibe maradt a dolog... Most főiskolára járok, és eléggé megkeseríti az életem a gyomrom. Állandó hasmenéseim csökkentek, viszont gyakoriak a gyomorfájdalmaim, és a székelési inger, így gyakran nem merek bemenni az óráimra. Ezeken kívül eléggé szeles is vagyok, és gyakran puffadok is. Mostanában bélflóra-erősítő dolgokkal próbálkozom (Normaflor) , de nem igazán merem, mert félek a mellékhatástól, és hát a suli kötelező. Elnézést a hosszó leírásért, de úgy éreztem, csak az elejétől a végéig lesz érthető. Remélem segíteni tud. Előre is köszönöm! B.H.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza gyomorproblémák témában

Kedves B.H!

Több mint egy évtizede fennálló panaszát több tényező, betegség is okozhatja. A hosszú időtartam miatt a fertőzéses kórokok kevésbé valószínűek.

Ami ilyenkor felmerül:

-a lisztérzékenység (coeliakia) , melyet vérvétel során lehet igazolni vagy elvetni,

- gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) , melynek diagnoziáshoz vastagbél-tükrözés vagy kapszulás endoszkópia szükséges

- irritabilis bél szindróma.

Ha szervi eredet kizárható a panaszok mögött, akkor az ún.funkcionális betegségcsoport marad. Ennek oka ma még nem kielégítően ismert, de bizonnyal szerepet játszik létrejöttében a bélmotilitás zavara, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, a bél beidegzésének felerősödése (fokozott fájdalomérzés normál ingerekre is) .

Ha nincsenek riasztó, alarm tünetei (testsúlycsökkenés, éjszakai hasi fájdalom, éjszakai széklet, véres széklet, láz) akkor nem szükséges azonnal vizsgálatokba belevágni. Fontos, hogy az életmódot kell rendbe tenni a következőkben:

gyakori, rendszeres étkezés (reggeli-ebéd minden nap, nagyjából azonos időben, nyugodtan) bő folyadék- és rostfogyasztás, rendszeres testmozgás (segít a stressz-feldolgozásban és a bélmotilitást is rendbe teszi) probiotikumok fogyasztása (nem kell tőlük félni, igazán mellékhatásuk nincs) .

A candida fertőzés jelenleg igen divatos téma az egészségügyben, panaszt csak akkor okozhat, ha a szervezet védekező rendszere meggyengül. Ha egészséges életmóddal ezt sikerül helyrebillenteni, és a bélflórát normalizálni, akkor gondot ez nem okozhat.

Dr Plósz János gastroenterológus

Kérdés: 2008. április 22., 16:41; Megválaszolva: 2011. július 27., 18:17
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorfekélyre utaló jelek
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kb. 2 héttel ezelőtt iszonyatosan erős gyomorégésem jelentkezett, ami kb. 3-4 napig tartott és fokozatosan hagyott alább......
Gyomorégés: mi okozhatja?
Jó napot Kívánok! 2 éve műtöttek, kivették a vakbelem, hashártya összenövésem is volt, és megcsonkították a méhemet, azaz kipakoltak...
Mitől lehet véres a székletem?...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Jelenleg külföldön tartózkodom, és nincs lehetőségem hazamenni kórházi diagnosztikáért, így Önöktől szeretnék...
Túlzott hasi kutymorgás
DAO enzim túl alacsony