Antibiotikum okozta hasmenés elkerülése

Tisztelt doktor úr! Elég sok problémám volt az elmúlt egy évben az emésztésemmel: kis mértékben csökkent enzimtermelés, amire Kreont szedek, illetve SIBO igazolódott, amiből sikerült kikezelni, de teljesen nem állt helyre a bélflórám fél év alatt sem, hasmenésem nincs, de a reggeli székletem meglehetősen lágy. A jövő héten egy foghúzás vár rám, amit szájsebész végez majd el, és tudom, hogy ilyenkor elég rutinszerűen írják fel a Dalacint. Tudom, azt a szájsebésszel kell megbeszélnem, hogy nélkülözhetetlen-e az antibiotikum, de ha ragaszkodik a beszedéséhez, mivel tudom a leginkább kizárni, hogy hasmenés jelentkezzen? Az Enterol elég lehet, vagy mellé az antibiotikumtól eltérő időpontban érdemes még másfajta probiotikumot is szedni? Ha igen, sok törzsből állót vagy inkább a Lactobacillus a fontos? Köszönöm a segítségét.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza antibiotikum kezelés témában

Ha mindenképp ragaszkodnak az antibiotikum kezeléshez, az ne a Dalacin legyen (akkor már inkább Augmentin). Az Enterol használható az antibiotikum mellett, arra viszont nincs pozitív adatunk, hogy a probiotikum megelőzésként is hatásos. Első körben az antibiotikum kerülését (esetleg lokálisan a szájflóra csökkentését) javasolnám, ha viszont szükséges szisztémás antibiotikum, az ne Dalacin legyen, mellé Enterol mehet, illetve az étrendben kellő rostpótlás (prebiotikum).

Kérdés: 2021. november 30., 20:08; Megválaszolva: 2021. december 01., 08:25
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fejfájás, homályos látás
Tisztelt Doktor Úr! Ma délután pihenés közben, mikor feküdtem, homályos foltot kezdtem el látni főleg a bal szememmel, kicsit a jobbal is. Ha...
Emésztési panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Emésztési panaszok miatt fordulok Önhöz.2021 November közepe felé bal borda ív körül kellemetlen érzés (fájdalom)...
Bélprobléma?
Lelet értelmezése
Hasnyálmirigy laborértékek