Felhasi fájdalom

Kedves Dr Úr! Köszönöm szépen a gyors válaszát! Viszont nekem még lenne pár kérdésem amit szeretnék feltenni! A hasnyálmirigy elégtelen enzim működése egyenlő a krónikus hasnyálmirigy gyulladással? A túlzásba vitt diéta lényegében hasonló problémát tud okozni a hasnyálmirigy esetében, mint mondjuk az epenel? Ugyan úgy panghat a vezetékben, vagy a szervben az emesztő enzim? Ha valaki keveset eszik akkor hogyan szedje az emesztő enzimet? A laborban a hasnyálmirigy enzimek ilyenkor nem csökkenek? Válaszát és türelmét előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza exocrin pancreas elégtelenség témában

Az elégtelen emésztőenzim termelés fennáll krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén is, de nem egyenlő azzal, más okból is kialakulhat. A túlzott diéta nem pangást hoz létre a hasnyálmirigyben (ellentétben az epehólyaggal), hanem a hasnyálmirigy nem termel annyi emésztőenzimet (ezeket a fehérjéket termelni jelentős energiába és aminosav-felhasználásba kerül a szervezetnek). Ha valaki keveset eszik, akkor is étkezés előtt vagy közben használja az enzimpótlást (nagyon kicsihez nem szükséges). A vérben megjelenő lipáz, amiláz értékek csak akur gyulladás esetén emelkednek, a vérben az alcsony szint a normális (semmi keresnivalója nincs a vérben nagyobb mennyiségű emésztőenzimnek). Az elégtelen emésztőenzim-termelést a széklet pancreas elasztáz szintjének vizsgálatával lehet ellenőrizni.

Kérdés: 2021. június 07., 17:32; Megválaszolva: 2021. június 08., 21:41
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
magas lipáz, normál amiláz
Tisztelt Dr. Úr! 2006 óta coelikaia-s vagyok, diétát tartom. 2014 óta visszatérő, bizonytalan hasi panaszok. Bizonytalan =változó térületen...
Laktulóz hidrogén kilégzési teszt
Gyomor és vékonybéltükrözés
Tisztelt Doktor úr! Felszívódási zavar irányában felsőtápcsatorna vékonybél biopsiát kell, hogy elvégezzenek nálam, mert lefogytam és nem...
Sibo,Gyomorgyulladas
Tisztelt Doktor ur! Januarban vagy a covidtol vagy mert ettem ket romlott szendvicset megint sibos lettem.Egyszer mar voltam de helyre jottem.Most kaptam ra 1...