Májgyulladásom lehet?

27 éves férfi vagyok. 1 évvel ezelőtt voltam vérvételen ellenőrzés céljából, hogy minden rendben van-e. A máj értékeimen kívül nem volt semmivel. A máj értékeim az alábbiak voltak: GOT:68, GPT: 125, GGT: 65; Ezek az eredmények januárban voltak, én arra gyanakodtam, hogy az ünnepek alatt többet ittam mint kellett volna, ezért abba maradtam a háziorvossal, hogy 2-3 hónapig nem iszok semmi alkhoholt majd elmegyek egy újabb vérvételre. Ez így is történt 10 hét eltelte után alkohol fogyasztás nélkül elmentem újabb vérvételre. A májam eredményei romlottak, arányosan mind a 3. GOT: 90, GPT: 160, GGT: 85. A múlthéten (közel 10 hónap elteltével a 2. vérvételhez képest) voltam hasi ultrahangon, illetve újabb vérvételen. A hasi ultrahangon semmi elváltozást nem találtak, májam nem zsíros, nem nagyobb, nem kisebb, viszont a vérvételemen a máj eredményeim még rosszabbak lettek: GOT: 180, GPT 400, GGT 250. Bevallom a 10 hónapba volt több olyan hétvége ahol alkoholt fogyasztottam, de 2-3 sörnél és 4-5 felesnél nem ittam többet, de azt is szigorúan csak hétvégén. Tisztában vagyok vele, hogy már ez is képes károsodást okozni, de akkor nem értem , hogy amikor 10 héten keresztül nem ittam, akkor miért nem javultak az eredményeim. Gyógyszert savlekötőt szedek (Apo-Famotidin), illetve pár hónapja testedzésbe kezdtem (BCCA,Glutamine,Kreatin,Fehérje), de vérvétel előtt 1 héttel mindet abba hagytam. Amennyiben ezek okozhatják a károsodást, azonnal leteszem őket. A tervem, hogy márciusig máj diétába kezdek és márciusban elmegyek egy újabb vérvételre. Sajnos jobb ötletem nincs, vagy lehet komolyabb a baj? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a májenzim-értékek témában

Az emelkedő GPT- és GOT értékek májsejt-pusztulásra utalnak, emiatt mindenképp hepatológiai szakvizsgálat javasolt. Az értékek aránya nem alkoholos károsodásra utal. Ettől függetlenül érdemes minden gyógyszert, vegyszert, étrend-kiegészítőt kerülni, amíg sikerül a szakrendelésre bejutni.

Kérdés: 2020. december 04., 10:40; Megválaszolva: 2020. december 04., 17:22
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztőrendszer probléma
Emésztési zavarok.
Végbél tájékán furcsa erzes
Gyomor helyreállítása.
Vélemény kérés