Krónikus Gastritis

Kedves Doktor úr! B12 hiányos aneamia miatt gyomortükrözésre küldtek, ahol helicobacter pylory fertőzést állapírottak meg. Amoxicillint, klacidot szedtem 10 napig, illetve pantophrazol 40mg-ot napi 2x és venter granulátumot napi 2x. Orvosom azt mondta, az utóbbi 2-t hónapokig kell még szednem, találkozzunk 4 hónap múlva. Az az igazság, hogy a savlekötő betegtájékoztatóján óva intenek a hosszú távú szedéstől, mert komoly mellékhatásokat okozhat. Valóban ilyen sokáig kell ezt szedni? Félek, nehogy gond legyen. Több helyen azt olvastam, hogy kb 2-4 hét (és nem hónap!) a kezelés ideje. Én július 10-én kezdtem szedni. Igyekszem nem enni zsírosat, túl fűszereset, azóta még szénsavasat sem ittam, gyenge cappuccino napi egy, nem éhgyomorra. Pajzsmirigy alulműködésre is szedek gyógyszert, annak felszívódását pedig a venter gátolhatja. Betarthatatlan számomra, hogy mindkettőt éhgyomorra vegyem be, de elteljen a 2 között 2 óra... Várom szives javaslatát. Erika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a PPI témában

A pár hónapos PPI-szedés nem aggályos (gyomorvizsgálat nélkül nem ajánlott a hosszabb használat, mely súlyosabb betegségek tüneteit elfedheti a gyógyszer hatása). A pantoprazol dózisát nyugodtan csökkentse 1x40mg-ra, majd másnaponta való bevételre, ezt követően elhagyható a szer. A venter sem "létfontos", a reggelit nyugodtan tessék elhagyni, akkor nem lesz gond a pajzsmirigyhormon-pótlással.

Kérdés: 2020. szeptember 28., 08:28; Megválaszolva: 2020. szeptember 29., 08:41
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomor helyreállítása.
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia