• Emésztési problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 2 éve gyomortükrözésen refluxot állapítottak meg nálam, időszakosan szedek rá Esomeprazolt. Múlt év decemberében visszatérően tompa fájdalmat kezdtem érezni a bal vesém tájékán. Bevallom ebben az időszakban elég sok alkoholt fogyasztottam (céges buli, karácsony, szilveszter stb.) Január első napjaiban egy családi összejövetel során, bőséges étel és italfogyasztás után a gyomrom elkezdett iszonyatosan morogni, fortyogni és nagyon sok bűzös bélgáz távozott. Ez tartott pár napig, közben enyhe hányingerem volt, mellette sokat büfögtem és enyhe fájdalmaim voltak a gyomromban, beleimben, híg emésztetlen székletem volt. Azóta minimálisra csökkentettem az alkoholfogyasztást, azonban ha mégis iszok néhány pohárral, ismét előjön a hajnali gyomor fortyogás, valamint olyankor a székletem lágy, emésztetlennek tűnik. Év elején voltam laborban, néztek teljes vérképet, lipáz és amiláz értéket is, de eltérések nem voltak. Hasi UH is rendben volt. Csináltattam továbbá széklet elasztáz tesztet (igaz panaszmentes időszakban), de az is normál emésztőnedv termelésre utalt. Kérdésem okozhatja-e hasnyálmirigy probléma a panaszaimat, vagy más probléma lehet?

        Dr. Plósz János válasza a emséztési zavar témában

        A vizsgálatok alapján a hasnyálmirigy rendben van, az ok inkább emésztési zavar, bélflóra-eltérés, esetleg hisztamin intolerancia lehet. ez utóbbi vérvétel során igazolható, az emésztési zavarra H2 kilégzési teszt alkalmas (ez most nem nagyon működik). Érdemes a jelentősebb diétahibákat kerülni valamint probiotikumot használni (legalább 1 hónapig), gyógyszeresen a panasz esetén Meteospasmyl vagy Duspatalin tabl. lehet jó hatású.


        Kérdés: 2020. július 08., 20:43; Megválaszolva: 2020. július 13., 13:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: