• Irritábilis bél szindróma, vagy komolyabb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Már kb. 5 hete, egy hónapja érzek enyhe nyomó, időnként szúró, feszülő érzést a bal alhasi és bordaív alatti tájékon, mely eleinte nem volt jelentős. Visszatérően, többnyire hetente 2-3 alkalommal jelentkezik, majd fokozatosan enyhül. Voltam orvosnál, aki csinált hasi ekg vizsgálatot, illetve kb. négy hete hasi ultrahang vizsgálat is volt, mely komoly szervi eltérést nem mutatott. Viszont másfél héttel utána a panaszokhoz erős hasi puffadás is társult, időnként nehéznek éreztem a hasam, mely inkább a fruktóz és a nagyobb cukor tartalmú ételek után jelentkezett, de a laktóz tartalmú ételekre nem reagált érzékenyen. Sokszor jelentkezett korai teltségérzet, étvágytalanság, ezek következtében kicsit fogytam is. A székelési szokások nem változtak jelentősen, 1-2 alkalommal jelentkezett enyhén sárgás árnyalatú széklet, de nem rendszeresen, illetve az állagában sem láttam nagyobb eltérést. Az orvos is megállapította a hasi puffadás, erős bélmozgások tényét, de nem ítélte komolynak, Espumisant adott. Két héten át teljesen kerültem a nagyobb cukor tartalmú ételeket, és zsálya, borsmenta, gyömbér teákat ittam, melyek fokozatosan enyhítették a tüneteket, az étvágyam is visszatért. Pár nap, szinte teljes tünetmentesség után, most ismét erős puffadást és erős bélmozgást érzek, illetve a bal oldali, hastájéki nyomó, időnként szúró, feszülő érzés is újra jelentkezik, mely főleg oldal irányú, lehajló, feszülő mozgás hatására érződik, nyugalmi állapotban, illetve szélürülés hatására enyhül. Mi okozhatja ezeket a hasi panaszokat? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        A panaszok megfelelhetnek irritabilis bél szindrómának. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének fokozott érzékenysége okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. Gyógyszeresen Meteospasmyl, Duspatalin vagy Otilonium panaszvezérelt használata segíthet.


        Kérdés: 2020. április 13., 06:54; Megválaszolva: 2020. április 17., 13:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.