• Piros vér a székleten esetemben mitől lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Leírom a kérdésem hátterét, hogy esetleges fontos információk ne maradjanak ki: Szeptemberben töltöm a 38. életévemet. Tavaly,2019 május végén kétoldali tüdőembóliát diagnosztizáltak nálam. Ezt mellkasi RTG és kontrasztanyagos mellkasi CT is igazolta. Mivel a lábaimban trombózist nem találtak, ahonnan a vérrögöket származtathatták volna, ér doppler és hasi-kismedencei UH vizsgálatot is végeztek, ezeken sem látszott kóros elváltozás. Azóta Xarelto véralvadásgátlót szedek (napi 1*15 mg). Fél év elteltével javasolták a trombofília vizsgálatot, ami alapján azután 3 genetikai vizsgálatot is javaasoltak az örökletesség kimutatására (örökletes LEiden V mutáció, Prohtrombin zavar és Protein-c hiány). A protein C van hátra, a többi negatív lett. A belgyógyász kezelőorvosom szerint a szerzett zavarok nálam kizárhatók, szóval már csak az örökletes Protein C hiány lehet konkrét, kiderített oka a tüdőembóliámnak. Ezen kívül épp kardiológiai és pulmonológiai kivizsgálásra is várok, mert a tavaly óta fennálló hullámzó légszomjam azóta sem múlt el teljesen, szóval szakorvostól szakorvosig megyek. 2016 óta van egy visszatérő prosztata-gyulladásom is, ami olykor véres ondó ürítésével jár, ezzel legalább évente egyszer el szoktam menni urológiai vizsgálatra. Valamikor már ebben az évben egyszer a székletemen apró pirosas pöttyöt vettem észre (addig nem figyelgettem a székletem, csak sajnos nagyon hipochonder is lettem az elmúlt időben). Megnézvén apró vérpöttynek vagy vércsíknak tűnt. Meg is ijedtem, de nem voltam benne biztos, hogy vér, így úgy voltam vele, figyelem, és ha jelentkezik megint, akkor lépek. Eltelt egy kis idő, az egyik nap futás után éreztem, hogy nagyon csípi valami a végbélnyílásom környékét Izzadós vagyok nagyon, ha sokat mozgok, lecsorog a verejték, hasonló előfordult már. MEgöröltem wc papírral, ami rózsaszín lett, ilyen viszont nem. Ettől is megijedtem,de mivel csípett is, betudtam annak, hogy valami kisebb seb lehetett. Ez így azóta nem ismétlődött meg, és nincsenek végbéltáji fájdalmaim sem. Vért sem láttam a székletemen, egészen egy jó héttel ezelőttig, amikor egyik reggel szokatlanul kemény és vastag volt, nehezen is jött és fájdalmas horzsoló érzéssel járt. Itt egyértelműen kevés piros vér volt elkenődve a felszínén. Utána megint semmit nem láttam egészen a mai napig. A reggeli székletemen semmit nem láttam, délelőtt a munkahelyemen még egyszer elmentem wc-re. Egy kevés széklet jött, aminek a felületén megint nagyon minimális vér volt. Viszont itt nem volt nagy és vastag a széklet, nem éreztem, hogy fáj, ahogy kijön, mint a múltkor, talán kissé kemény volt. A vér mennyisége itt is csak egy-két pöttnyi, de az élénkpíros színe alapján egyértelműen vérnek láttam. Amúgy a székletem rendszeres, általában naponta egyszer, reggel jön, nagyon ritka, hogy elmarad vagy naponta többször is kell. Az állaga váltakozó de hasmenésem és székrekedésem nem szokott lenni. Nincsenek kifejezett hasi panaszaim, úgy mint fájdalom, puffadás, kivéve, ha olyat eszem, amitől régebben is volt. Ülőmunkát végzek és az utóbbi időben a sportot is hanyagolom, míg a folyamatban lévő kivizsgálásokkal nem vagyok meg. Sok zöldséget, rostot is eszem, káros szenvedélyem egyedül a kávé, ebből hajlamso vagyok túlozni kicsit, napi 4-5 csészével. Kérdésem az, hogy indokolt-e most ezzel is sürgősen "újabb frontot nyitni" és egy újabb szakorvoshoz menni, vagy várjak még és figyeljem tovább? Egy belgyógyász orvos azt mondta nekem, a véralvadásgátló is okozhatja, de aggódom, hogy esetleg komoly betegség van a háttérben, amit tavaly májusban nem szúrtak ki vagy azóta alakult ki (pl daganat). Tanácsait, javalsatait előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a véres széklet témában

        A panaszt okozhatja belső aranyeresség, de akár a végbélnyálkahártya sérülése is, a Xarelto pedig fokozza a vérzést. Legalább egy végbéltükrözéses vizsgálatot érdemes végeztetni ennek kiderítésére (ennek során a végbélnyílás és a végbél áttekinthető, ezen a területen rosszindulatú folyamat vagy polyp, gyulladás kizárható).


        Kérdés: 2020. március 05., 13:23; Megválaszolva: 2020. március 05., 17:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Rákgyógyítás
        Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció