• Mi lehet a baj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr!Decemberben újra előjöttek az aranyeres panaszok:élénkpiros vér, enyhe szúró fájdalom székeléskor. Elkezdtem szedni a DIO-PP tablettát mert előtte is az múlasztotta el a panaszokat. Vérzés elmúlt, fájás enyhült, de nem múlt el. Visszamentem a sebészetre január 7-én, megvizsgáltak.Erre kaptam a Ritter-J kúpot, napi 2x1. Elkezdtem szedni a kúpot jan. 8-án és változott a székletem. Mintha nehezebben ment volna a székelés. Éreztem egyszer hascsikarást ami után el is mentem wc-re. Hígabb volt az állaga. Meg volt egyszer vékonyabb székletem is. 13-án reggel viszont nem tudtam székelni, pedig az inger megvolt. Másnap sikerült reggel kicsi székletet üríteni és még 2x napközben. Következő nap megint nem sikerült üríteni (székrekedés?), ezért elmentem hashajtót venni (Stadalax) és változtattam az étrendemen. Sok folyadék, rostdús ételek. Hashajtót 5 napig használtam, este bevettem egyet és reggel tudtam székelni híg állagút. Közben jelentkezett olyan panaszom hogy jobb bordaív alatt ha éppen úgy mozdulik vagy kicsit begörnyedek mintha éreznék ott valamit egy pillanatra, de nem fáj. Mindeközben használtam a kúpot és néha volt mikor égető érzést éreztem végbelembe meg enyhe fájdalmat miután használtam a kúpot. Ez inkább ülésnél érződött, állva enyhébb volt, de elmúlt magától ez az érzés. Mikor elhagytam a hashajtót (múlthét kedden) lett székletem úgy ahogy eddig, napi 1-2szer. Azóta egyszer volt hasmenésem 1nap 3x. Hígabb állagú volt, kicsit vízszerű. Most viszont aggaszt ez a jobb bordaív alatti dolog, és hogy megváltozott a székletem színe és állaga. Világos barnás-sárgás a színe általában és van mikor egy része lebeg a wc víz tetején. Kicsit mintha repedezett lenne és bolyhos kinézetre. Néha olyan érzésem van mintha kicsit telt lennék.Egyszer láttam valami fehér fonál szerűt a székletemben. Székelés után érzek enyhén szúró égető érzést a végbelembe ami magától elmúlik.

        Dr. Plósz János válasza a székrekedés-aranyeresség témában

        A hashajtó használat valamint az étrend változás magyarázhatják a széklet színének és állagának megváltozását. Mindenképp jó irány a bő folyadék- és rostbevitel, bár ez utóbbi kezdetben haspuffadást okozhat (amit már észlelt is). Első körben gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartását, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használatát, rendszeres testmozgást és a stresz megfelelő feldolgozását javasolnám (a fokozott bélmotilitás irritabilis bél szindrómára utalhat, melyet a stressz illetve a hashajtó használata okozhatott). Ha a panaszok nem szűnnek, akkor érdemes gasztroenterológiai kivizsgálást végeztetni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2020. január 30., 19:40; Megválaszolva: 2020. február 03., 21:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr/Nő, 4 hete egy átment rajtam egy hányós - hasmenéssel járó fertőzés, és a harmadik napon, mikor minden tünet megszűnt, a visszamaradt hasszúrással orvoshoz mentem. Székletmintát küldtem, ami negatív lett, de addig is 3...
        Székrekedéses panaszaimra a patikában vettem Paraffin olajat (nem szivódik fel,külső bevonatot képez ).Később olvastam,hogy a paraffin olajjal készült orr-torok cseppek a tüdőben paraffinomát okozhatnak, a bélből felszivódva a mezenterialis...
        Kedves Dr Plósz János! Köszönöm gyors válaszát ( https://m.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/162604 ) Felmerült még egy kérdés, hogy mivel eddig se használt a PPI, mit jelent az, hogy nem savas eredetű a probléma? Akkor mi...
        Tisztelt Doktor Úr! Gasztroözofageális reflux betegséggel vagyok diagnosztizálva, gasztroenterológus látott 2 hónapja, azt mondta menjek vissza hozzá gyomortükrözls miatt, ha a panaszok súlyosbodnak ami egyelőre nem áll fent, pantoprazolt...
        Kedves Dr Plósz János! Előző kérdésem ( https://m.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/162542 ) folytatása ez.Meglett a CT, mérsékelten nagyobb májat ír(annak ellenére hogy a májfunkciok normálisak,a GPT még alacsonyabb is a...
        Tisztelt Dr.Plósz János! Fél éve tartó panaszaim miatt fordulok Önhöz.Ez idő alatt váltakozó tünetek, rengeteg vizsgálat: nyelés rtg, mellkas rtg, hasi UH 5ször,széklet vér,SIBO, glutén, széklet elasztáz -mind negatívak. 02.21-i...
        Üdvözlöm. 4 hónapja van egy újra-újra kiújuló végbél vérzésem. friss, élénkpiros bő mennyiségű vérzés székletürítés közben/után. Jártam vele sebészeten, ahol neogranormon krémet javasoltak és nyálkahártya berepedezés lett...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.