Haemangioma hepatis?

Tisztelt Dr.Úr. A következő kérdésekkel fordulok Önhöz.2019.08.21.én rutin hasi ultrahang készült, (magas vérnyomásom miatt) amely a májamon egy 25mm nagyságu szolid gócot észlelt ,amelyet hemangiómának feltételeztek.Egy hónap múlva 2019.09.23 án ct felvétel készült amely ezt igazolta .A bal mellékvesén egy 10×12mm gócot is találtak. 2019.12.30.an kontroll vérvételre mentem ahol a got43 és a gpt112 értékeim emelkedett értéket mutattak.Fájt a jobb oldalam ezért gondoltam ,hogy lehet valami gond.Előtte augusztusban történt vérvizsgálat ahol ezek az értékek teljesen rendben voltak. Tudni kell,hogy az augusztusi vérvétel magas koleszterint mutatott és a meszes ereim miatt a háziorvosom atorvasztatint írt fel napi 20 mg.ezt négy hónapja szedem (lehet ,hogy ez emelte meg a gpt szintet?) Ma január 4.én újabb ultrahang készült ahol kicsit ellentmondásos a diagnózis .Itt az látszik ,hogy a máj góc echoszegény .Azt mondta a radiológus ,hogy ha a ct hemangiómát mutatotz akkor valószínülek az a pontosabb diagnózis.Szerinte a koleszterin csökkentő miatt megváltozhatott (zsírosodás) a máj és ezért tűnik echoszegénynek a góc. Mi a véleménye,a kokeszterin csökkentő lehet a felelős? Köszönettel Zsolt.Alul csatoltam a leleteket.

Dr. Plósz János válasza haemangioma témában

A haemangioma ér eredetű jóindulatú folyamat, mint ilyen magasabb vér-tartalommal bír, emiatt ultrahangon echoszegényebb a környezetnél (kevésbé veri vissza az ultrahangot) . A solid mint jelző, tömörségre, sűrűségre utalhat, de erről az ultrahangot végző kolléga tudna nyilatkozni. A CT és a második UH mindenesetre a haemangioma diagnózist erősíti. A májenzim-érték emelkedés valóban kialakulhat a statin-szedés miatt, de lehet nem májspecifikus vírusfertőzés, toxikus hatás (vegyszer, gyógyszer, alkohol) is. Javaslom, hagyja el az atorvastatint, kerüljön minden májat terhelő szert és 6 hét múlva ismételje meg a laborvizsgálatot.

Kérdés: 2020. január 04., 22:21; Megválaszolva: 2020. január 05., 18:52
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
lehetséges eltéveszetni?
Tisztetlt Doktornő! Én egy harmincas évei elején járó férfi vagyok. Ülő foglakozást folytatok. Egy rutin UH vizsgálaton találtak a májamban...
haemangioma
Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni és egyben megnyugtató választ szeretnék kapni a problémámra, vasárnap sürgősségi osztályra mentem...
Hemangiomara
Tisztelt Doktor úr! Azzal a kéréssel fordulok önhöz, mivel 2006-ban a CT vizsgálat során a hepar 8. segmentumábban közvetlenül a rekeszi felszín...
Haemangioma
Tisztelt Doktor Úr! 2008.06 hónapban véletlenszerűen vették észre, hogy a májban a 7-es segmentumban 2, 5 cm-es haemangiomara típusos elváltozás...
Májbetegség
A vérnyomásom 190/120-ra felugrott, orromból ömlött a vér. 2 napig 160/110-es tartományban volt a vérnyomás továbbra is, másofik nap közel 10...