• Hasi panaszok, de mitől?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Már hosszú évek óta küzdök hasi panaszokkal, egészen pontosan 2011 óta, amióta műtöttek rosszindulatú heredaganattal. Tüneteim: Állandó puffadás, alhasi görcsök és sokszor folyékony széklet. Ez utóbbi néha pár napra helyreáll, pár napra pedig félúton a kettő állapot között. Lehet esetleg ételallergia vagy chron betegség? 98 kg 178 cm vagyok, és kicsit kövér is egyúttal. Annyit még megfigyeltem, ha kevesebbet eszem, illetve diétázok, kevesebb szénhidrátot viszek be, akkor a tünetek szinte eltűnnek. Viszont nagyon rossz, hogy nem merek elutazni sehova, mert ha rám jön a görcs, vele együtt a szükség, akkor ha nem tudom elintézni, bajba leszek. Válaszát előre is köszönöm: Attila

        Dr. Plósz János válasza a hasi görcsök témában

        A panaszt okozhatja gyulladásos bélbetegség (Mo. Crohn), de akár irritabilis bél szindróma is. Mindenképp érdemes kivizsgáltatni (labor, széklettenyésztés, hasi UH, colonoscopia), hogy mi okozza a panaszokat. Ha irritabilis bél szindrómáról van szó, akkor javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. július 26., 06:58; Megválaszolva: 2019. július 30., 07:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: