• Gasztroenterologia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 68 éves férfi vagyok. 2009 ben volt egy Helicobacter Pylori fertőzésem. Antibiotikumos kezelés után további kezelésére felírtak Pantacid Flux 40mg. tablettát és mellette még minden nap orvosi javaslatra ettem a brokkoli csírát is. Hat hónap elteltével két esetben is kontrollon voltam és negatív lett mind a kétszer az eredményem. Akkor azt mondta a kezelő orvos, hogy a Pantacidot továbbra is napi egy szemet szedjek. Azóta is szedem 2009 óta, közben kb. négy éve Pantacid Flux 20mg-ra váltottam át a 40mg. helyett. A második kontroll óta nem érzek a betegségre utaló jelet, mind korábban a betegség alatt éreztem. Azóta is szedem. Azt szeretném megkérdezni a Doktor Úrtól, hogy abba lehet-e hagyni? És ilyen hosszú időn keresztül a gyógyszer szedésének esetlegesen milyen kórós, káros következményei lehetnek? Esetleges abbahagyásának esetén, a fokozatosság elvét betartva mennyi időn keresztül kell csökkentve szedni, milyen formában, a végleges abbahagyásáig? Előre is megköszönve a Doktor úr válaszát, maradok további tisztelettel!

        Dr. Plósz János válasza a pantoprazole témában

        Ha panaszmentes, nyugodtan elhagyhatja (esetleg pár napig a másnaponta való bevétel még biztonságosabb). Ezt követően a panaszvezérelt használata (panasz esetén 3-4 napig való szedés) javasolt. A pantoprazol esetében a hosszútávú szedés sem jár jelentős kockázattal.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. július 15., 09:57; Megválaszolva: 2019. július 19., 07:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: