• Segítség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő /doktor úr! Tanácsot szeretnék kérni. 2018 nyár végén stresszesebb lettem, magányos voltam. Előjött nálam egy pánikroham szerű dolog, a pulzusom felment néha, rám jött a szívdobogás érzés, állandó fejfájásom volt. Erre kaptam vérnyomáscsökkentőt.. Voltak kivizsgálások a szivemnek semmi baja. Ez a panaszom megszünt, elis hagytam a gyógyszert majd októberben hasfájásom lett, végbél vérzésem volt, megváltozott a székelésem, hol hasmenés (sárga nyálkás is) hol nehéz wczés. Viszont e panaszok előtt már volt nyálkás normál székletem is szeptember körül. Végbélrepedést, és későbbi tükrözésnél fekélyes végbél gyulladást diagnosztizáltak. Közben találtak a petefészkemen egy 8 centis cisztát is. Kaptam salofalkot a gyulladásra, a cisztát pedig eltávolították november végén. Decemberben normál székletem volt salofalk szedése mellett (mert a műtét után kezdtem el orvosi tanácsra)csak hasfájásom, diszkomfortérzetem volt. Ezután januárban újra rám tört a hirtelen hasmenés. A ciszta szövettanából kiderült hogy endometriozisom van. Ezután folyamatos hasmenések, néha ha nyugodtabb voltam tudtam enni és nem volt hasmenés. Megszakadtak a kapcsolataim a régi barátaimmal, ott hagytam a munka helyem négy fal között éltem a hasmenés miatt, lefogytam nagyon,úgy éreztem nincs remény. Visannet szedek az endometriozisra amitől csökkent a hasfájásom, viszont az alhasam jobb oldalán, feszülő görcsös fájdalom van, emellett ott jobban érzem a bélmozgást. Újabb vastagbéltükrözésre mentem ahol már semmit sem találtak a belemben, teljesen ép volt igy minden betegség kivan zárva. Refluxot állapítottak meg a hasmenés, böfögés miatt. Én úgy érzem, ezek a tünetek annak köszönhetőek, hogy ennyi minden ért és elhagytam magamat,mi bajom rákerestem.. , hasmenés volt epehólyag eltávolítás miatt, de mindent tudtam enni, semmi gondom nem volt éltem az életemet. Úgy gondolom IBSem van. Úgy döntöttem meggyógyulok magamtól, ha más nem segít, pszichológushoz nem szeretnék menni 21 éves

        Dr. Plósz János válasza a colitis, endometriosis, témában

        AHa tényleg fekélyes vastagbélgyulladása volt, az sajnos jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, csak kezelhető. Tünetmentes állapotban is érdemes fenntartó terápiát használni (legalább naponta 1x kúpot vagy granulátumot). A hasi status tisztázására (van-e endometriosisos góc), a hasi-kismedencei MR vizsgálat lehet alkalmas. Ezek mellett IBS- jellegű tünetei lehetnek, ezeket a megfelelő stressz-feldolgozás és jó hozzáállás szüntetheti, E mellett érdemes probiotikumot használni (1 hónapig), enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, illetve mozogni rendszeresen, intenzíven.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. május 20., 17:22; Megválaszolva: 2019. május 23., 08:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr Úr. Nem régiben voltam vékonybél vizsgálaton maszek alapon, régebb óta fent álló alhasi (bélek környékéről eredőnek érzett) panaszaim miatt. Volt vastagbél tükrözés negativ, hasi ultrahang negativ, labor negativ...