• Gilbert kórral kapcsolatos kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A háziorvosom szerint, legalábbis a nagylabor alapján Gilbert-kóros lehetek. Ezt a magas bilirubin szintből állapította meg, Először az üzemorvosi vizsgálaton tűnt fel év elején. Egy olajfinomítóban dolgozok. Korábban bitumennel dolgoztam 2 évig és néhány alkalommal a bitumengőzökkel is érintkezésbe kerültem, illetve ennek takarítása során kisebb mennyiségben petróleummal. Ez kisebb részben volt területi munka, így az érintkezés csak alkalmi volt. Nemrég (augusztusban) átkerültem a motorhajtóanyag gyártásba, ahol lúggal (NaOH), propán-bután eleggyel, propánnal és propilénnel kerülök ritkán érintkezésbe kis mértékben. Emellett túlsúlyos is vagyok. Tavaly volt egy valószínűsíthető ételmérgezésem, amire csak később jöttem rá, egyszerű láznak gondoltam és sok paracetamolt (neocitran) fogyasztottam rá. Azóta látszik a leleteimen a legmagasabb bilirubin szintje. A kérdésem az, hogy a munkám lehet-e relációban ezzel az állapottal, vagy teljes mértékben örökletes? Olvastam, hogy nem ajánlott vegyi üzemekben dolgoznia azoknak, akik ilyen betegséggel rendelkeznek. Segítségét köszönöm!

        Dr. Árki Ildikó válasza a bilirubin témában

        Tisztelt Kérdező! Az izolált összbilirubin szint emelkedés mögött általában Gilbert-kór áll. Súlyos májkárosodásban egyéb értékek is kórosak (transzaminázok). Hasi ultrahang vizsgálat javasolt a máj nagyságának szerkezetének tisztázására. A foglalkozásával kapcsolatos lehetséges ártalmakat és egészségi állapotát, leleteit javaslom, hogy beszélje meg üzemorvosával (foglalkozás-egészségügyi orvosával) Üdvözlettel


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2018. november 08., 11:31; Megválaszolva: 2018. november 21., 16:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: