Autoimmun gastritis betegség

Tisztelt Dr.Nő/Úr. Érdeklődni szeretnék betegségem felől, régóta küzdök refluxal, savas felböfögéssel, most voltam gasztrológián, ahol sajnos vérvételből megállapította, hogy autoimmun gastritisem van. Székletből kiderült még, hogy nem működik rendesen a hasnyálmirigyem amire Pangrol tablettát kaptam. Refluxra Controloc 40 szedek. Tudom ez nem gyógyítható betegség, lehet-e így élni mi az esélyem, aggódom a gyomorrák kialakulásától, olvastam a neten a saját immunrendszerem ellenem fordult. Kétségbe vagyok esve. Válaszát köszönöm. Tisztelettel Vn.

Dr. Plósz János válasza autoimmun gastritis témában

Kétségbe esésre semmi oka. A hasnyálmirigy-elégtelenség pótlással jól kezelhető (van aki teljes hasnyálmirigy-eltávolítás után él tovább évtizedekig) . Az autoimmun gastritis pedig előbb-utóbb a saját savtermelés csökkenésével fog járni,. tehát lehet, a savcsökkentő is elhagyható lesz. A gyulladás miatt érdemes rendszeresen gyomortükrözéses ellenőrzésre járni, de nem törvényszerű, hogy az autoimmun gastritis miatt gyomorrák alakuljon ki.

Kérdés: 2016. április 14., 18:35 ;Megválaszolva: 2016. április 17., 20:23
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorgyulladás
Üdvözlöm Doktor Úr! Szeretném a segítségét kérni abban,hogy a gyomor biopszia leletemnek milyen eredménye lett? Rosszat jelent a számomra,és ha...
Széklet kérdés
Tisztelt Doktornő! 2022 nyarán a hasi uh jelezte, hogy zsírmájam van. Októberben kovidos lettem, csatolom az akkori vérképem. Azóta fogytam 5 kg ot...
Kellemetlen érzet a lágyékhajlatban
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm korábbi válaszát. Az érdekelne még engem, hogy szorongáson, mozgásszervi, idegrendszeri okon kívül okozhat-e...
Alfa amilaz, lipaz ismet emelkedett
Tisztelt Doktor Ur! Tavaly majusban fordulta Önhöz elöször a kerdesemmel, akkor is emelkedett volt a fent nevezett ket ertekem, akkor a lipaz 109, az alfa...
Fogamzagatló dienille colitis ulcerosa
Kedves Dr! A dienille fogamzásgátló tabletta leírásában szerepel, hogy kockázatot jelent a szedése, amennyiben colitis ulcerosaban szenvedek. Ebben...