Uh és MR vélemény eltérése, máj echudúsabb képlet

A problémáim 2015. októberében kezdődtek, de addig is voltak szútó érzéssel járó és nehezen behatárolható fájdalmaim, melyek jellemzően éjszaka jelentkeztek, kezdetben ½-1 óra, majd egyre hosszabb és nehezebben múló szúró kicsit görcsös hasi fájdalmak (leginkább a calici-s betegséggel járó fájdalomhoz tudnám hasonlítani) , melyek közben egy idő múlva nehezen tudtam volna megmondani, hogy a derekamtól fáj-e hasam vagy fordítva. Lényegében 2012-ben kezdődött ez a fájdalom a második terhességem alatt (farfekvéses baba) . 2015. októberében azonban a fenti panaszok kiegészültek gyomortáji fájdalommal, hátközéptáji fájdalommal, nehéz nyeléssel és nagyon keveset tudtam enni és utána egy ún. kőérzés alakult ki a gyomromban, a jobb oldalamon pedig fekvéskor úgy éreztem, mintha „párna csücskén” feküdnék és nyoma valami. Ekkor felkerestem egy gasztroenterológust, aki elvégezett egy gyomortükrözést és mintákat vett (duodenum, antrum) , melyek mindegyike negatív eredményt adott. Készült teljes labor, melyen minden a normál tartományban volt, allergiológia szintén negatív lett. Az ft4 10.66 pmol/l, az Iga első vizsgálat alkalmával 104, majd 3 hónappal később 97 mutatott. A labor hasi ultrahang vizsgálat is követte. Az ultrahang vizsgálat mindent rendben talált, azonban a máj VI. szegmentumában a rekeszi felszín alatt, egy a környezetétől élesen nem elkülönülő, 3 cm átmérőjű kissé echodússabb területet írt le. Ekkor a gasztroeneterológus azt mondta „ez tumor, csak nem tudni jó, vagy rossz indulatú” ezért beutalt MR-re. Mivel nem tudtam várni még 2 hetet, mert csak e körül forogtak a gondolatim megcsináltattam magánrendelésen Szfv-on nyitott MR-ben a vizsgálatot (kontrasztanyagos) . Az MR a rekeszkupoláktól a vesék alsó pólusáig T1 és T2 súlyozott valamint T2 HASTE coronalis, T1 és T2 súlyozott axiális síkú natívan, kontrasztanyagosan pedig T1 súlyozott coronalis három fázisú T1 súlyozott axiális síkú méréseket készített. Lelet: „a hepar normális nagyságú, állományában gócos laesio kontrasztanyag adását követően sem különíthető el. A májvénák szabályosak, az epeutak nem tágabbak, a cholecysta átlagos teltségű és falvastagságú.” Ezt követően kaptam újabb hasi uh-ra beutalót 3 hónapra az utolsó vizsgálattól számítottan, mely ugyanazon véleményt írta le és 6 hónap múlva újabb hasi uh kontrollt javasolt. A gasztroenterológus gluténérzékenységet diagnosztizált és javasolta a glutén kivonását az étrendemből, melynek én 4 hétig tudtam eleget tenni, mert folyamatosan fogytam a nem túl élvezetes új ételek hatására és depressziósnak is éreztem magamat. Ez utóbbi oknál fogva visszatértem az általam egyébként előnyben részesített teljeskiörlésű gabonafélékből szénhidrátcsökkentett lisztekből készült, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó, fehérjedús étrendemhez. Annyival kiegészíteném még az előzményeket, hogy a terhesség alatt mintegy 25 kg-ot szedtem fel, de 1 év alatt sikerült megszabadulnom a felesleges testsúlyomtól és most 56-58kg között mozgok. savcsökkentőket javasolt szedni a panaszok jelentkezésekor, melyek nem mindig de általában némelyest javítanak a helyzeten. Az étvágyam jó, széklet vizelet rendben, egyedül a jobb oldalon érzek fájdalmat az oldalamnál az utolsó bordáknál mely néha előrébb néha a háti felszínen és néha kicsit lejjebb a bordák alatt elől érezhető tompa, égő, csípő érzés. A hasi prés pl. emeléskor fokozódik. Előfordulnak tünetmentes napok de a fájdalom mindig visszatér és összefüggést sajnos semmivel találok (étkezés, menstruáció stb.) Borzasztóan nyugtalanít a hasi uh és az MR vizsgálat eredményének nem egyezése. Nagyon szeretném tudni szaktekintély véleményét az esettel kapcsolatban, mert így nem tudom lezárni magamban a történteket, hiszen konkrét választ hogy mi ez, mi lehet ez, vagy lesz ez? Kell-e foglalkozni vele? Egyáltalán ha a két diagnosztikus eszköz által megállapítottak eltérnek mi a teendő? Szükség volna e biopszia? Én mindenben partner lennék nem ijedek meg semmitől, csak tudjam mi lenne a helyes és találjak egy olyan orvost aki lelkiismeretes és segítőkész. Komoly betegségem soha nem volt, egyedül a hátgerincemmel vannak problémáim mivel nagyon rossz a tartásom és meg van tekeredve és görbülve a hátgerinc, valamint vannak kopások is ebből adódóan, de ülő munkát végzek így gyakorlatilag ez szinte „normális”, továbbá van egy kis endometriózisom, és egy miomám. Nagyon várom válaszát és véleményét az esettel kapcsolatban, melyet ezúton is köszönök!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza máj témában

A két vizsgálómódszer egészen más alapú képalkotást használ, így nem meglepő, hogy eltérés van a leletben. Az MR pontosabb (főleg kontrasztanyag-adással) , szóval, ha azon nem tudtak körülírt eltérést kimutatni, akkor véleményem szerint nincs is ott semmi kóros. Az ultrahang is azt írja: élesen nem elkülönülő, 3 cm átmérőjű kissé echodússabb területet, szóval a normál szövettől nem határolódik el, illetve ezen a részen kissé emelkedett az ultrahang visszaverődés, ami lehet akár attól, hogy ezen a területen kevesebb zsírt raktároznak a májsejtek.

Kérdés: 2016. március 24., 11:15; Megválaszolva: 2016. március 25., 17:12
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Az FNH zsugorodhat spontán?
Tisztelt Doktornő! Egy hete emésztési, gyomorpanaszok miatt UH vizsgálaton vettem részt, hogy kizárhassuk az epe problémákat. Itt véletlenül...
Megoldás mint műtét?!
Tisztel Doktor Úr/Nő Azzal szeretném kezdeni, hogy 2008-ban FNH miatt történt májműtét. Tünetmentes voltam ez év elejéig. A lényeg, hogy...
Máj gond az alkoholtól
Körülbelül 3 hónapig napi rendszerességgel hatalmas mennyiségű alkoholt fogyasztottam (Napi 1 liter tömény) 2 hete abbahagytam az ivást. Tegnap...
FNH ha tüneteket okoz
Tisztelt webbeteg orvosa! A páromnál 2009-ben hasi ct vizsgálat a májban IV.segmentumában 45x40mm-es nagyságú, korai arteriás fásisban halmozó...
Labor eredmény
Szép napot! A fiam munkaalkalmassági vizsgálatán a vérvétel labor eredménye, magas GOT 36u/l ill. magas GPT 77 u/l értéket mutatott.Tovább nem...