Laboratóriumi vizsgálati eltérések

Tisztelt Doktor Nő! A mai napon egy laboratóriumi vizsgálaton vettem részt, amelynek az eredményével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Félévente / évente el szoktam menni vérvételre, az eredmény szinte mindig tökéletes. Azonban most 3 érték magasabb mint az életkor szerinti. Ezek a GPT (ALAT) életkor szerinti ref. érték 0, 00 - 41, 00 nekem 51, 6 lett. az Se gamma GT életkor szerinti ref érték 11, 00 - 50, 00 nekem 65.6 lett és a Se Alkalikus foszfatáz életkor szerinti ref érték 0, 00 - 270, 00 nekem 277, 0 lett. Minden további vizsgálat eredménye jó. Mellékelten elküldöm Önnek a teljes laboratóriumi lelelet. Kérem ezek alapján szíveskedjen elmondani a véleményét, hogy Ön szerint a mért értékekből lehet e valamire következtetni illetve Ön szerint szükséges e további vizsgálatok elvégzése? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Fekete Balázs

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza magasabb májenzimek témában

Kedves Balázs!

Először is, jó, hogy rendszeresen jár laborvizsgálatra. Ha semmilyen betegség nem ismert, és aktuálisan nincs panasza, nem kell évente, féléventénél gyakrabban menni. Ezek a laboreltérések a májfunkciót és az epefunkciót jelzik. Alapvetően a felső határ fölött 10-15 egységgel magasabb értékek nem jelentenek nagy bajt. A GPT májfunkciót jelöl, a GGT és AP az epeutakét is. Legegyszerűbb esetben a megelőző napokban folytatoo étkezés (zsíros) befolyásolja. Ezután a testsúly, enyhe elhízásban is lehet magasabb. Az alkoholfogyasztás (pl. megelőzően) a GGT értéket nőveli. Egyéb esetben, betegségek esetén ezek az értékek ismételten vizsgálva is magasak, magasabbak. LEhet ilyen májgyulladásban, alkoholfogyasztás esetén és akár epe panaszok esetén is. Ha eddig nem volt gond ezekkel a laborokkal, akkor most a következőt tenném. 1-2 hónap múlva kontrollálnám, úgy hogy addig kifejezetten figyelnék az étkezésre, testsúlyra. Ha akkor is magasabb, vagy jóval magasabb, akkor vírusvizsgálatot, immunológiai vizsgálatot javasolnék és hasi ultrahangot első körben. Bármilyen panasz esetén akár hamarabb is kérhet segítséget háziorvosától, vagy ha kifejezetten nyugtalanítják a panaszok. De remélhetőleg - és talán ennek nagy az esélye - nincs jelentősége az észlelt laboreltéréseknek.

Kérdés: 2016. január 11., 17:07; Megválaszolva: 2016. január 11., 19:23
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Májgyulladás
Tisztelt Doktor Úr! A fiam 30 éves. Két éve volt nagyon erős vállfájdalma és térd ízületi fájdalma. A labor alapján nem találtak nála semmit....
vérvizsgálat
Tisztelt Doktornő! Háziorvosom elküldött vérvizsgálatra. Az eredményben 6 vizsgálati eredmény eltérést mutatott a referenciatartományokhoz...
Megváltozott széklet
Üdvözlöm! Kb. Egy hónapja megváltozott a székelésem Általában a reggeli órákban tör rám és teljesen más az állaga mint a...
Mi állhat a nyirokcsomó eltérés...
Emésztési probléma, reflux