Vizes hasmenés időnként

Tisztelt Doktor úr! Már nagyon unom a problémámat, és már rengeteg vizsgálaton voltam. Már jó néhány éve (kb 5-6) folyamatosan visszatérően előfordul velem, hogy víz szerű hasmenésem van időnként. Mindig ugyanúgy kezdődik: erős bélgörcsök, hirtelen a semmiből egyik percről a másikra, rögtön evés után, és utána rohanás a wc-re. A hasmenésnek szinte nincs szilárd része, csak víz és gázok jönnek, kicsit közben és utána fáj a belem de ez hamar elmúlik.... A hasmenés evés után rögtön jelentkezik, de legkésőbb kb az evés utáni 1 órában. Nem látok összefüggést a megevett ételek és a probléma felmerülése közt, ugyanazon étel elfogyasztása után vagy előjön a probléma vagy nem. A vizes hasmenés után általában megkönnyebbülök, de utána sokszor puffad a gyomrom és fáj, de ez kb másnapra elmúlik. Ez az időszak eléggé lefáraszt, de ettől eltekintve is még tűrhető a közérzetem. A többi időszakban amúgy normál állagú székletem van, ami rendszerint a délelőtti órákban jelentkezik. Panaszaim ellenére igyekszem tartani a napi 3-szori rendszeres étkezést, eszek minden félét, és fogyást sem tapasztaltam. Jelenleg kb heti 1-2 szer jön elő a hasmenéses probléma, rendszertelen időközönként. (Régebben kicsit ritkábban jelentkezett) A probléma jelentkezik függetlenül attól hogy hol vagyok, munkában, otthon, nyaralás alatt, rokonlátogatóban ugyanúgy.... Voltam már egy halom vizsgálaton, néhányon többször is, az idei vizsgálatok a következők voltak: vér és vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, gasztroenterológia -és gyomortükrözés, ekg, nőgyógyász, proktológia.... Sehol semmi rendelleneset nem fedeztek fel, semmi elváltozást, gyulladásra vagy másra utaló dolgot. Az utóbbi időben végbélrepedésem is lett, aminél én látok összefüggést az között hogy vizes hasmenésem van, és az közt hogy elrepedt.... (A doki ott se látott ezen kívül semmi egyéb elváltozást) Az lenne a kérdésem, hogy ennek a problémának mi lehet a hátterében, ha senki nem lát sehol semmi elváltozást? Ami még eszembe jut, hogy régebben rendszeresen volt arcüreg gyulladásom, amivel rengetegszer kezeltek, ez az utóbbi időben nem jelentkezik, de kb ennek megszűnésével kezdődtek ezek a panaszaim... Még amit megállapítottak, hogy elvileg kis mértékben allergiás vagyok a tejfehérjére, de ez a vizsgálat réges régen volt már, és nem foglalkoztam vele, mert akkor még nem voltak ilyen panaszaim. Lehetséges hogy ez vagy esetleg más jellegű ételallergia lehet a háttérben? Lehetséges az, hogy az allergia fokozata romlik egy embernél? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza IBS témában

Sajnos az allergiás reakciók változhatnak az élet folyamát (javulhatnak és romolhatnak is) . Az allergia ellen szól az, hogy nem függ az elfogyasztott ételtől a panasz kialakulása. Az étkezés provokálta tünet irritabilis bél szindróma irányába vezet, ennek megfelel az is, hogy eddig nem találtak eltérést a vizsgálatok során. A korábbi antibiotikus kezelések szintén okozhatnak bélflóra-károsodást, tovább rontva az irritabilis statust. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata.

Kérdés: 2015. november 25., 10:41 ;Megválaszolva: 2015. november 25., 12:09
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Milyen vizsgálat , további lépés...
Tisztelt Doktornő! Szeretnék segítséget kérni, emésztőrendszeri gondjaim miatt. Több mint egy éve fennáll . Beleimmel van valami probléma, de...
IBS vagy más?
Tisztelt Doktor Úr! Az orvosom szerint a hasi panaszaimat a laktózintoleranciám okozza, de én nem veszek észre összefüggést az étkezések és a...
Emésztési probléma?
Kedves Dr.Úr! A jelen "problémám" igazából mindig is jellemző volt rám, de mostanában mintha fokozódna. A hasamat illetően, sokszor van egyfajta...
Mire utalhatnak ezek a problémák?
Az elmúlt 2-3 hétben hangos, morajló hangok hagyták el a hasam, és gyomrom környékét. Ami azt illeti, eléggé megijedtem, hogy nem-e terhesség áll a...
Chron-colitis gyanúja
Tisztelt Doktot Úr! 7 évvel ezelőtt kolonoszkópiát végeztek, melynek diagnózisa: enyhe, chronicus, aspecifikus colitis (2 kis polipot is...