Iisztérzékenység
Kedves Tünde! 21 éves leányom lisztérzékeny. Az adalékanyagokkal kapcsolatosan elég sok félét olvastam, hogy mit lehet és mit nem lehet. Miket szabad és miket nem? Egyik oldalon azt olvastam, hogy citromsavat tartalmazó étel tilos. viszont a gluténmentes élelmiszereken fel van füntetve.? Ezenkivűl a dextrin, karamell, maltodextrin....... Nehéz ezek alapján megtudni hogy mit lehet és mit nem? Tudna ezekről pontos információt adni? Köszönettel marianna
Irinyi-Barta Tünde válasza Lisztérzékenység témában
Kedves Marianna!
Az adalékanyagokat az élelmiszerek csekély mértékben tartalmazzák, a megengedett határérték alatti mennyiségben. Azok a termékek, amelyeken szerepel a "gluténmentes" megjelölés egy formája, akkor az fogyasztható.
2005 novemberétől már minden gluténtartalmú anyagot kötelező feltüntetni a csomagoláson. Viszont a maltodextrinre és a dextrinre vonatkozóan van az EFSA (European Food Safety Authority = Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által felügyelt eljárás, amelynek alapján a 2007/68/EC direktíva hatálya alól kiemelték a búzakeményítőből készült glukózszirupokat, köztük a dextrózt és a maltodextrint, valamint az árpából készült glukózszirupot, és a mezőgazdasági terményekből készült mindenféle eredetű, desztillált alkoholos il. szeszes italt. Az itt felsorolt összetevőknek nem kell megjelölni az eredetét, mivel a gluténtartalmuk minden esetben alatta van az ominózus 20 mg/kg határértéknek.
Keményítőnél lehet szó gluténtartalomról, abban az esetben, ha az búzakeményítő, de a rizs-, burgonya-, kukorica- és tápiókakeményítő gluténmentes.
Gluténmentes adalékanyagok a következők: édesítőszerek, élelmiszerszínezékek (pl. karamell) , savanyítók (pl. citromsav) , tartósítószerek, ízfokozók, E1400 alatti számú sűrítőanyagok, emulgeálószerek, antioxidánsok, csomósodásgátlók, testesítőanyagok (pl. cellulóz) , térfogatnövelők, zselésítők, nedvesítőszerek, hajtógázok, fényezők, habképzők.
Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde
