Mérgek, lúgok

Tisztelt Dr Úr! Köszönöm a válaszát. Legutóbb írt a böjt jótékony hatásáról. Hogy érdemes böjtölni, milyen módszerrel? Egy cég juhar szirupot ajánlott, mert szinten tartja a vérvukorszintet és így nem leszünk éhesek.. Lúgosítás. Legutóbb írt a ph-ról. Egy ismerősöm lúgos vizet ivott a reflux betegségére és bejött neki. De lehet, hogy csak a placebó hatás érvényesült? Idézek: "A protonegyensúlyok a szervezetben igen hatásos pufferkeverékekkel nagyon stabilak. Egyszerű, protonbevitel, vagy protonban szegény, lúgos víz ivása a belső protonegyensúlyokat mérhetően nem befolyásolja. Ennek van egy nagyon egyszerű magyarázata. A gyomorban a protonaktivitás egy körül van, a pH nulla körül mozog. Az ivóvízzel bevitt protonaktivitás több nagyságrenddel kisebb. Tegyük fel, hogy egy személy egyszerre megiszik fél liter semleges, hetes pH-jú vizet. A nullás pH-ju gyomrában van, mondjuk igen kevés, egy deciliter gyomorsav – a valósában ennél több van. A fél liter (egy húzásra) megivott víz után a gyomor pH-ja nulláról 0, 78-ra nő, pontosan a hígítás miatt. Ha a semleges víz helyett ez a személy fél liter erősen lúgos, kilences pH-jú vizet iszik, a gyomornedvektől a víz 5.10-6 mól protont von el, ami a gyomorban lévő 0, 1 mólos protonmennyiség öt tízmilliomod része. A gyomor pH-ja ekkor is csak 0, 78-ra nő. A különbség a két víz között a gyomorban semmilyen műszerrel nem mérhető, mert a pH érték ötödik tizedesjegyén jelentkezik – elméletben. Tehát, vízivásnál csak a gyomorsav hígításának a hatása fog mérhetően jelentkezni s ezen a megivott víz pH értéke semmit nem változtat. Szerencsére ez így van. Hogy a gyomor pH-ját 7-re, vagyis a semlegességi pontra vigyük, ahhoz négy gramm zsírszódát kellene lenyelni, s ez viszont súlyos károsodáshoz vezet. A gyomor protonaktivitásával csak igen súlyos gyomorbetegség esetén vannak problémák." ez alapján nincs értelme lúgos vizet iszogatni... Előre is köszönöm a segítségét Ness

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza böjt témában

Elsőként a böjtről. Rengeteg fajtája van, a lényeg az, hogy a jelenlegi túlzott kalória- és fehérjebevitelt normalizáljuk, növeljük a bevitt rostok mennyiségét. Ezáltal segíthetünk a szervezetnek a béltraktus rendbetételében. A bevitt táplálék feldolgozása és a salakanyagok kiválasztása rengeteg energiába kerül (emésztőenzimek termelése, kiválasztása) , ha ezt mérsékeljük, illetve a bélben való tranzitidőt csökkentjük, javul a szervezet állapota (megszünik a fáradékonyság, a puffadás, a székrekedés) .

A pH kérdése. Megtaláltam én is a az értekezés forrását, Országh József tanár Úr vegyész professzor válasza ivóvízzel foglalkozó website kérdésére. Orvosi oldalról más megközelítést javaslok. Normális esetben a gyomor pH 1-3 között van, ez segíti a szervezetet fertőzések megakadályozásában, illetve lehetővé teszi a pepszin nevű enzim fehérjebontását a gyomorban. Emiatt az erősen savas vegyhatás miatt a gyomor speciális felépítésű, a gyomornyálkahártyát nyák fedi, mely megakadályozza a savas gyomortartalom és a nyálkahártyafelszin közvetlen kapcsolatát. Tehát élettani helyzetben is nagyon savas a gyomor-pH. Ha azonban a gyomornedv, vagy ennek megfelelő savasságú más folyadék akár a nyelőcső akár a nyombél nyálkahártyájára jut, azt felmarhatja, fekélyesedést okozva.

Ha lúgos vízzel akarnánk közömbösíteni a gyomorsavat, olyan töménységben kellene inni, mely komoly kémiai égéseket okozna a szájban és a nyelőcsőben. Emellett a gyomor pH nem állandó, receptorok érzékelik a pH változást, és ennek megfelelően szabályozzák a savtermelést. Ha a gyomorsavat közömbösítjük (általában otthon szódabikarbónával próbálkoznak) , a szervezet észleli a savhiányos állapotot, emiatt fokozott savtermelési ingert küld a gyomor parietális (savtermelő) sejtjeinek. Ezért ha a gyomor pH emelésére van szükség (fekélybetegség, reflux-betegség, stb.) , olyan gyógyszereket használunk, amelyek vagy a savtermelési ingert csökkentik vagy magát az un. proton-pumpát gátolják a sejtekben. A legújabb gyógyszerekkel tartósan 4 fölötti pH-t tudunk elérni, amely jelentősen meggyorsítja a fekélyek gyógyulását.

Dr Plósz János gastroenterológus

Kérdés: 2008. április 07., 19:53; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:51
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fejfájás, homályos látás
Tisztelt Doktor Úr! Ma délután pihenés közben, mikor feküdtem, homályos foltot kezdtem el látni főleg a bal szememmel, kicsit a jobbal is. Ha...
Emésztési panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Emésztési panaszok miatt fordulok Önhöz.2021 November közepe felé bal borda ív körül kellemetlen érzés (fájdalom)...
Bélprobléma?
Lelet értelmezése
Hasnyálmirigy laborértékek