Gluténérzékenység vizsgálata, biopszia

Kedves Doktornő/Úr! Gluténérzékenység vizsgálatával kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni. Kb. 4 hónap gluténmentes diéta után (ritkán, de előfordult, hogy ettem valamennyi glutént) és hónapok óta tartó hőemelkedés és bordaív alatti fájdalom miatt kolonoszkópiás vizsgálaton estem át, ami során mintát vettek a vékonybélből gluténérzékenység vizsgálata érdekében. Az eredmény negatív lett bélgyulladás és gluténérzékenység szempontjából is. Szeretném megkérdezni, hogy a diéta, amit követtem, befolyásolhatta-e az eredményt, és keletkezhetett-e miatta hamis negatív eredmény, vagy a diéta ellenére is megbízható a vizsgálat és nem lehetek gluténérzékeny? (A diétát csak kíváncsiságból kezdtem el, nem volt emésztéssel kapcsolatos problémám.) Köszönöm szépen a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pászthory Erzsébet válasza gluténérzékenység témában

Kedves Kérdező!

A gluten-érzékenység vizsgálatára elsősorban a felsőbb bélszakaszból vett szövetmintát szokták alkalmazni, nem tudom, mennyire volt értékelhető a kolonoszkópiás eredmény ebből a szempontból.

Ha nem volt teljesen glutenmentes diétán, akkor vizsgálható liszt-érzékenység irányában. Sajnos, részletesebb véleményt így nem tudok mondani, azt javaslom, beszélje meg a kérdést az Önt vizsgáló szakorvossal.

Üdvözlettel:

Dr Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet
Kérdés: 2014. szeptember 14., 15:19; Megválaszolva: 2014. szeptember 16., 19:50
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Nyelocso daganat
Lehet e hasnyálmirigy gyulladas?
Tisztelt Doktor Úr! Szalai Edina vagyok és tegnap írtam Önnek! Azzal kapcsolatban hogy egy hete túlzottan nehéz ételeket ettem. Azóta folyamatos...
Chron-colitis gyanúja
Tisztelt Doktot Úr! 7 évvel ezelőtt kolonoszkópiát végeztek, melynek diagnózisa: enyhe, chronicus, aspecifikus colitis (2 kis polipot is...
Valóban reflux, vagy más állhat a...
Tisztelt Doktor Úr! Egy ideje küzdök gyakori (stresszhelyzetben fokozódó) böfögéssel, puffadással, diszkomfort érzéssel, laza széklettel, az...
Lehet e hasnyálmirigy gyulladas?
Tisztelt Doktor Úr! 36 éves nő vagyok. Nincs epe hólyagom sem vakbelem. Múlt héten hétfőn ettem szalonnát és töltött káposztát. Nem egyszerre....