Achalasiaval összefügghetnek a panaszaim?

Tisztelt Szakorvos Nő/Úr! Közel egy éve folyamatos ingerköhögés kínos. Aszthmás vagyok, de tüdőgyógyászati szempontból nem volt magyarázat erre. Miután GERD miatt is szedek gyógyszert és hosszabb ideje nyelési nehezítettséget is érzek, két hónapja felkerestem a asztroenterológiát, ahol gastroszkópiát végeztek.Diónyi nyelőcső fekélyen kívül nem mutatkozott egyéb eltérés. Egy hónapig megemelt adagban szedtem javaslatukra a gyógyszereimet - sajnos tapasztalható eredmény nélkül - és felkerestem a fül-orr-gégészt, amely vizsgálatnak is negatív lett az eredménye. Meglévő autóimmun betegségem vizsgálata során többek között tegnap nyelőcsőpassage vizsgálatot is végeztek, mely szerint "A nyelőcső kp. és alsó harmada kitágult, a kontrasztanyag csak lassan, nehezítve jut le a gyomorba. A kép achalasiára jellegzetes." Hasonlót már nyolc évvel korábbi vizsgálatnál is leírtak, de miután eddig tapasztalható problémát nem okozott, nem is vettem róla tudomást. Ön szerint lehetséges, hogy a nyelési nehezítettségem, a szegycsont mögötti égő érzés, a folyamatos ingerköhögés háttérében az achalasia van? Szükségesnek tartaná, hogy ismételten felkeressem a gasztroenterológiát? Előre is köszönöm válaszát. Szép napot kívánok:

Dr. Plósz János válasza achalasia témában

Panaszát a leírás alapján okozhatja achalasia, de a szisztémás sclerosis okozta nyelőcső-merevség (fibrosis) is. Mindenképp érdemes a leletekkel visszamenni a gastroenterológiára.

Kérdés: 2014. szeptember 02., 14:07; Megválaszolva: 2014. szeptember 03., 18:21
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Széklet vér lelet értelmezés
Kedves Doktor Úr Ma kaptam meg a széklet vér leletemet, mely negatív lett, de az eredmény 10 ng/ml. Azt írja, a referencia 100 ng/ml alatt negatív, de...
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése
Lactulose vizsgálat
Kissé magas amiláz érték
Tisztelt Doktor Úr! A „szokásos” prosztata kontrollnál a vérképemben az amiláz értéke 135 (labor referencia 28-100) és a foszfát 0,70...