Egyszerű, vagy komplex?

Tisztelt Orvos(ok)! Az lenne a kérdésem, hogy vajon összetett problémával nézek szembe, vagy csupán túl sokat gondolkodok, és nincs is semmi bajom. Elsődlegesen emésztőrendszeri problémára gyanakodtam magamon, kiszámíthatatlan emésztésem miatt, mely a mindennapi életben is okoz kellemetlenségeket, hisz nem egyszer előfordult, hogy tipikusan meleg leves után nagyon hamar (15-20perc) mosdóba kényszerültem, és bizony nagyrészt emésztetlenül távozott az étel. Ezután felhagytam a leves fogyasztással, munkaköröm miatt most jobbára előre elkészített szendvicseket fogyasztok nap közben. Előfordul, hogy függetlenül ezen étkek tartalmától erős hasgörcs gyötör, és túlzottnak tartom a gáztermelődést is. Sajnos a gyakori inger ellenére nem mindig sikerül eredményesen wc-znem. Ezekkel már kb 4éve élek együtt, mostanában azonban elő fordult, hogy nyelés után a nyelőcsövemben enyhe égető érzést tapasztaltam. Sajnos arra is figyelmes lettem, hogy a nyelvem garathoz közelebbi végén fehér kinövések jelentek meg, de a nyelvemen nem tapasztalok színelváltozást. Kérem, amennyiben ezeknek így együtt van jelentősége, szíveskedjenek segítségül megírni, hogy milyen területen érdemes megvizsgáltatni magam, vagy amennyiben ezek csupán bármikor előforduló reakciói a testnek egy két nehezebben viselt változásra, úgy kérem nyugtassanak meg, hogy ne képzeljem magam betegnek. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a emésztési zavar témában

A garat- és nyelőcsővi panaszok lehetnek reflux-betegség jelei, a puffadás, a rendszertelen széklet, illetve a sürgető székelési inger inkább irritabilis bél szindrómára utal. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata. Gyógyszeresen a Duspatalin tabl. szedése próbálható meg 2x1 dózisban.

Kérdés: 2014. május 06., 21:59; Megválaszolva: 2014. május 07., 16:12
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia
Műtét utáni hasmenés
Szülés utáni székelési probléma