Fehérjedús táplálkozás és vastagbél kapcsolata

Heti rendszerességgel sportolok (futás - konditerem), és emiatt (próbálok) fehérjedúsan táplálkozni. Napi 2g/testsúly fehérjét szoktam bevinni, amely hogy meglegyen, edzés után, reggel, valamint ha este éhes vagyok, megiszok egy adag tejsavó fehérjeport. A kérdésem az lenne, hogy a fehérjekészítményeknek van kihatása a vastagbélre (vagy általánosságban, a sok fehérjének)? Rost dúsan is táplálkozok (zabpehely, saláta, gyümölcs), valamint elegendő folyadékot iszok 3, 5 liter. Azért kérdezem, mert nem olyan régen elkezdtem érezni egy minimális szúró érzést a medencém bal alsó részénél, amelyet egyrészt nem is tudom, hogy mi lehet (van, amikor elmúlik, de vissza jön), másrészt, nem tudom, hogy egy fehérjedús táplálkozásnak lehet-e köze ilyenhez. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a hasi panasz témában

A túlzott fehérjebevitel okozhat hasi panaszokat (a fel nem szívódott és a vastagbélbe átkerülő komponensek bakteriális emésztődése révén). De ha a panasz átmeneti, gyorsan szűnik, vizsgálódni még nem érdemes, javasolt a bő folyadékbevitel, illetve pre- és probiotikumok kúraszerű használata.

Kérdés: 2014. április 15., 00:06; Megválaszolva: 2014. április 17., 10:56
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomor helyreállítása.
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia