Szükséges-e a műtét?

40 éves, 175 cm magas, 65 kg-os három gyermekes édesanya vagyok. Minden nap sportolok. Két éve kezdődtek a panaszaim. Fájt a hasam, többször az ügyeletre is kellett mennem. Többször petefészek gyulladással, majd hólyag gyulladással kezeltek. Kaptam antibiotikumokat. Tavaly februárban volt először véres a székletem. Márciusban colonoscopia diverticulosist állapított meg néhány fekélyt is találtak. Normix-ot kellett szednem két dobozzal. A Doktornő azt javasolta, ha előfordul a fájdalom, akkor újra tartsak Normix- kúrát. Azóta már négyszer kellett szednem a gyógyszert. Kétszer ismét volt véres székletem. Az utolsó alkalommal már 4 doboz gyógyszert szedtem be. Mivel a Doktornő nyugdíjba ment, kellett keresnem egy új orvost. Januárban elmentem hozzá. CT vizsgálatot kért. A CT igazolta a problémát. A descendebs-sigma átmenetben, valamint a sigmabél teljes hosszában többszörös diverticulum-képződés figyelhető meg. Ezek a diverticulumok döntően 1 cm alattiak. A sigmabél oralis harmadában a fal kissé vastagabbnak tűnik, a középső harmadban inkább elsimult redőzetet mutat és körülötte a zsírszövetben markánsabb vascularisatio figyelhető meg. Curatív megoldás a sigmabél resectioja lenne. Áprilisra előjegyeztek műtétre. Azért vagyok tanácstalan, mert az orvosom szerint bármikor kilyukadhat a belem és mindenképpen szükséges a műtét. De a háziorvosom, aki érsebész, azt mondta, hogy a leleteim alapján nem indokolt. Már belenyugodtam a műtétbe, de most kissé elbizonytalanodtam. Válaszát Előre is köszönöm!

Dr. Papp Géza válasza diverticulosis témában

Kedves Kérdező, a leirt tünetek mellett én is műtétet javasolnék, laparoszkópos sigmarezekciót. De előtte az eltávolitandó bélszakaszt jelölni kell kolonoszkóppal. Ha kérdése van, kérem keressen bátran.Üdvözlettel: dr. Papp Géza

Kérdés: 2014. február 22., 11:04 ;Megválaszolva: 2014. február 24., 19:17
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
A leletek alapján milyen betegségre...
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron voltam vastagbéltükrözésen, mivel elég sokat fájt a hasam. Ott kiderült, hogy diverticulosisom van. Azt írták...
Sigmabél műtét
Tisztelt Doktor Úr! Hónapokig tartó puffadásos panaszok után, vastagbéltükrözést követően a következő a diagnózisom: Sigma diverculitis....
Mi a további teendőm?
Üdv! Tegnap voltam hasi uh-n és találtak valamit: (Nagy a baj? Mi a további teendőm? A bal oldal hasam alja állandóan fáj: (Vagyis az egész bal...
Diverticulosis?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy lágyéksérv műtétet végeztek rajtam, ami rendben lement, és én két nappal később otthon voltam. A hasamban...
Diverticulosis
Tisztelt Dr Úr! Gyakran visszatérő sigma gyulladásom van. Ilyenkor 3x2 Normix-ot szedek és diétázom. Kérdéseim: Tehetnék-e valamit, hogy ne...