Reflux betegséggel hogyan tovább?

Tisztelt WEBBeteg. Már több mint másfél éve szinte kéthavonta torokfájási panaszoktól szenvedtem melyekkel, nem mindig, fordultam orvoshoz. Volt, hogy egy pár nap után teák és egyéb házi jellegű gyógyszerek segítségével elmúlott de egyre sűrűbben kellett orvoshoz fordulnom antibiotikumokért mert rendre ilyenkor a torokfájást felső légutak gyulladása követte, száraz majd hurutos köhögéssel.Egy idő után, észrevettem, hogy sem hideg italt sem szénsavasat nem ittam és mégis torokfájás alakult ki szinte a semmiből.Bosszankodni kezdtem mert igencsak zavart és már azon is gondolkodtam, hogy kivetessem a manduláimat. A háziorvosomtól kértem, hogy küldjön el komolyabb vizsgálatokra és akkor állapította meg a gyomortükrözésen az orvos, hogy (K2100 3 reflux) betegségben szenvedek és már két ízben is elfogyasztottam a kiírt gyógyszer mennyiséget. Amúgy sokat olvastam a refluxról, tüneteiről és azt kell mondanom, hogy eme tünetek nálam egyáltalán nem jellemzőek?! Gyomorégést, gyomorfájást, savas ízt a szájban, émelygést, savas büfögést stb. szinte egyáltalán nem észleltem. Ritkán iszok alkoholos italokat nagyobb mennyiségben, sosem cigarettáztam, szinte hetente sportolok, súlyommal sem volt gondom sosem. A kérdésem az lenne, hogyan tudom megállapítani, mitől is fájdult meg éppen a torkom, megfázás, reflux vagy éppen valami más? Létezik-e vény nélkül kapható gyógyszer mely egyensúlyozná a savtúltengést a szervezetben? Ha igen, ajánlatos-e, esetleg, annak szedése és milyen mennyiségben? Válaszukért hálás leszek és előre köszönöm.

Dr. Pászthory Erzsébet válasza torokfájás témában

Kedves Kérdező!

A visszatérő torokfájás lehet a refluxbetegség tünete is.

Ha gégészeti okot nem sikerült igazolni, és a gasztroszkópos lelet reflux-betegséget mutat, valószínűleg ez a panaszok oka.

A kezelés életmód, diéta, illetve gyógyszeres kezelés lehet, amit javaslom, beszéljen meg a vizsgáló orvossal, leveléből ugyanis nem derülnek ki a részletek.

Üdvözlettel:

dr Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet
Kérdés: 2014. február 08., 11:54 ;Megválaszolva: 2014. február 11., 15:09
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Savcsökkentő szedése
“Tudatos” alkoholista
Üdvözlöm Az őszinte véleményére vagyok kiváncsi, az utóbbi 10 évben heti rendszerességgel kb 70-100 gramm alkoholt fogyasztok hetente. (nagyon...
Epesav megkötés
Kedves doktor úr! Előzőleg ön javasolta a cholestyramine supremex-et epesav túlműködésre. Sajnos úgy néz ki, hogy nem tudom beszerezni a...
Fekély antibiotikumtól?
Tisztelt Doktor ÚR! Covid után kezdődtek panaszaim, hirtelen erős gyomorégéssel, erős hányingerrel, étkezés után. Majd egy este borsófőzelék...
Heti 1 napon hasmenés
Tisztelt Doktor úr! 38 éves nő vagyok, ez elmúlt évben nagyon sok vizsgálaton estem át. Az előzőekben már kaptam választ Öntől, miszerint...