változó jobb oldali/hasi fájdalom, emésztési problémák

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az elmúlt 1 évben, számtalan vizsgálaton estem át. Kezdődött a gombócérzéssel a torkomban, majd folytatódott a jobb oldalam bordaív és köldök irányú, valamint hát és jobb láb fájdalommal. Vizsgálataim gyakorlatilag kivétel nélkül negatív eredménnyel zárultak: rengeteg vér (vizsgálat) , nyaki lágy rész MR, hasi ultrahang 2x, tűdő röntgen 2x, gyomortükrözés, lisztérzékenység vizsgálat, rengeteg fül orr gégészeti vizsgálat, helicobakter, gasztroenterológiai vizsgálat stb... A dohányzás megszüntetése óta, a gombócérzés gyakorlatilag majdnem teljesen rendbe jött, de a hasi diszkomfort - érzésem, valamint jobb bordaív és köldöktől jobb irányú/körüli fájdalmam jelenleg is megvan, sőt... Sajnos nem tudom étkezéshez és egyéb tevékenységhez sem kötni a fájdalom meglétét. Utolsó alkalommal a Gasztroenterológián vastagbéltükrözést javasoltak, amibe nem egyeztem bele, mivel egyetlen értékem sem számított kórosnak, nem fogytam (sőt) , nincs véres székletem, csak állandóan váltakozik (hol nagyon híg - hasmenésem nincs, csak nagyon ritkán, hol normális, hol pedig 1-2 napig kimarad) . A jobb oldali fájdalmamat állandónak és tompának tudnám jellemezni és leírni, érintésre, nyomásra nem vettem észre, hogy fájna, viszont állandósult és puffadok is. Sokszor derék és gerinc fájdalmat érzek, de nem tudom azonosítani, hogy az oldalam sugárzik hátra, vagy a hátam esetleg az oldalamba. Kérdésem a fent leírtak alapján, az volna, Ön szerint szükséges e elvégezni a vastagbéltükrözést, vagy van -e okom aggódni ilyen fiatalon valami komoly betegségtől? Pár eltérő eredményem azért van, általában a vérvizsgálatok leleteiben a (SE) húgysavszintem [0-420ref - 434] és a Bilirubin szintem [0-20, 6ref - 24, 2]. A Gasztroenterológián Irritábilis Bélszindrómát állapítottak meg, iránymutatást és egyéb infót, kezelést nem kaptam állandó panaszomra, csak a vastagbéltükrözést erőltették. Gyomorégésemre nem rendszeresen, tünetileg proton pumpa gátló gyógyszert szedek.

Dr. Plósz János válasza hasi fájdalom témában

Tünetei alapján nem szükségszerű a vastagbél-vizsgálat elvégzése. Panaszai tényleg inkább irritabilis bél szindrómának felelnek meg.Ebben a kórképben a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata. Gyógyszeresen a Duspatalin tabl. szedése próbálható meg 2x1 dózisban.

Kérdés: 2012. december 10., 16:50; Megválaszolva: 2012. december 12., 22:01
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm Hasi ultrahangon voltam magán úton hogy biztos jó is legyen. Mindent rendben találtak annyit írtak fel hogy sok gáz van a belekben....
Emésztési panaszok
Tisztelt Dr. Plósz János. Segítségét szeretném kérni az alábbi panaszaimmal kapcsolatban. Étkezések után rendszerint tapasztalható puffadás...
Hasi panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Bal oldali alhasi fájdalmammal kapcsolatban kérem a véleményét,segítségét. Kétszer volt már hasonló panaszom az elmúlt 12...
Kreatin-Kináz
27 éves vagyok. Alapbetegségeim: Asztma, allergia (pollen) , Hyperprolactinameia. Szedett gyógyszerek: Lendin 20 mg, Bromocriptin 2.5 mg és...
Köldöktől jobbra fájdalom