Emelkedett GOT, GPT érték

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 39 éves nő vagyok. Eddig semmi gondom se volt a májammal, sőt, 2 éve egy hepatológus még meg is dicsérte az eredményeimet. 3 éve kezelnek Hashimoto betegséggel és 17 éve vannak ismeretlen eredetű emésztési panaszaim, melyek hátterében többszöri vizsgálattal sem találtak semmit. Júliusban Spanyolországba költöztem páromhoz. Az előtte elvégzett laborvizsgálat minden tekintetben negatív volt. Itt kinn az emésztési panaszaim és egyéb tüneteim is felerősödtek, ezért ismételt kivizsgálást kértem. Több élelmiszer is van, amit itt kinn nem tudok megenni, hasmenést okoznak, sőt, a halak fogyasztása az utolsó 1-2 alkalommal már inkább tűnt mérgezési kategóriának (erős szédülés, remegés, stb.) . Hasmenést okoznak továbbá még a lisztes élelmiszerek is és egyfajta kókuszos édesség (helyi specialitás) . A vérvételt megelőző napokban egyik este és másnap reggel sötétbarna és bűzös volt a vizeletem, majd ez elmúlt. A GOT értékem enyhén emelkedett (csak 1 U/I-vel magasabb) , a GPT viszont 71 U/I. Nagyon félek, mert Édesanyám hasnyálmirigy-és májrákban halt meg fiatalon. Alkoholt szinte sose iszom és a mesterséges adalékanyagokat is igyekszem kerülni. A vérvétel előtti 2 napon szedtem be 1-1 szem 650 mg-os paracetamolt menstruációs görcsre, amúgy más gyógyszert nem szedek. Mennyire lehet súlyos ez az állapot? Mit kellene tennem, vissza lehet még ezt az értéket szorítani? Okozhatta a költözés miatti fokozott stressz? (Illetve egyéb okok miatt már több mint egy éve igen nagy stresszben élek sajnos....) Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Szigeti Nóra válasza hasmenés témában

Kedves Kérdező!

A kóros laborleleteket első körben néhány hét múlva kontrollálni szükséges. A táplálékok-okozta panaszok miatt ételallergia, ételintolerancia és lisztérzékenység irányú vizsgálatok elvégzése javasolt.

Kérdés: 2012. november 28., 22:35; Megválaszolva: 2012. november 30., 11:25
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
4 napja tartó hasmenés
Vékony bél felszívódás
Tisztelt doktor nő Néha előfordul,hogy híg a székletem és 2-3 nap mire vissza áll normális állapotába de nem nem kell rohannom wc re! ....
Krónikus hasmenés
Üdvözlöm! Január közepén paleo-ketogén diétába kezdtem. Kb. a 16. napon "érdekes" hasmenésem lett, 3 hétig szenvedtem vele. Több...
Légúti betegség utáni tartós...
Tisztelt doktor úr! Tavaly októberben volt egy vastagbél műtétem diverticulosis miatt és kb. 40cm-t távolítottak el a bal oldali bélből. Azóta...
Hasmenés és hasi fájdalom
Jó napot kívánok! Teljesen kétségbe vagyok esve,nem tudok hova fordulni. 21 éves nő vagyok. Kb. 3 éve vannak hasmenéses panaszaim,de tudtam élni...