Irritábilis szindróma?

Tisztelt Gasztroenterológus! Idén febr.ban antireflux mútéten estem át. Remélem jól is sikerült. Máj.-ban voltam controll 24 órás ph, ill. nanometrián. Minden jó lett. Gyógyszert sem szedek azóta. Azonban ahogyan az ősz elkezdödőtt, ismét jelentkeztek azok a tünetek, amik műtét előtt. Légúti panaszok reggeli köhögés, torokfájdalom fejfájás ill. gyomorégés. Gasztr. orvos ajánlására újból elkezdtem szedni 2 x 40 mg ppit. Kicsit javult, de azt vettem észre, hogy étkezéstől függően is ég a gyomrom, tehát nem ettem olyat, amitől égnie kellene. Mivel ibs-t is diagnosztizáltak nálam, felvetődik bennem a kérdés, hogy nem-e a beleim okozzák ezt a problémát. Sajnos olyan szinten elvagyok keseredve, hogy nem tudom mitévő legyek. Napi 3-4 normál széklet, aztán reggelre pépes, olykor hasmenéses. Leginkább a hasam jobb oldala fáj, de időnként érzem balon is. A szelek valamikor nagyon mennek, de időnként, mint most kb. 1 hete, nem akarnak menni, ilyenkor felvagyok fújódva, görcsös fájdalmaim vannak, jobb oldalam teljesen bekeményedik, feszül, szurkál..Ilyenkor fáj a hátam és a derekam is. Miért rekednek meg a szelek? Borzasztó! Étvágytalan is vagyok. Állandó székelési ingerem is van, de székeléstől függetlenül, fáj, viszket a végbél nyílás körül. Amikor érzem, hogy befeszülnek a beleim végis-végig, ilyenkor érzem a gyomor környéken az égést is. Egyszóval nagyon rosszul érzem magam, tegnap este kb. 4 órás alhasi görcsöm is volt, ami nem először jelentkezett. Röviden így tudnám összefoglalni a kórtörténetem.Colonoscopia 2009-ben volt negatív. Ezen panaszok alapján mire gondoljak? Ibs vagy esetleg valami komoly betegség?

Dr. Plósz János válasza reflux témában

Egy teljes kivizsgálás indokolt lehet (hasi UH, labor, széklettenyésztés, esetleg colonoscopia, hasi CT is) . Azonban ha minden negatív, akkor kimondható az IBS diagnózisa is.Ez esetben javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata.

Kérdés: 2012. november 12., 19:35; Megválaszolva: 2012. november 15., 13:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
H2 kilégzési teszt (laktulóz)...
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mit jelez a tegnapi laktulóz H2 kilégzési tesztem eredménye. Azt olvastam, hogy a magas...
Hirtelen jött reflux
Tisztelt doktornő /úr! 4 napja hirtelen jött erőteljes refluxom van mélyen a rennie és a salvus sem segít, ha igen csak rövid ideig. Ehhez társult...
Mi okozhatja a tüneteim? Reflux?
Kedves Doktor Úr! Tüneteim markánsan december 7 óta jelentkeztek.De vissza gondolva előtte is volt étvágytalanság éjszakai köhögés és...
Mi lehet a baj
Gyomorbántalmak