Gyenge gyomor vagy allergia?

Tisztel Doktor Úr/Nô! Már gyermekkoromban is gyenge volt a gyomrom, könnyen hánytam és nagyon lassú volt az emésztésem. 16 éves koromban tapasztaltam elôször sajttal szembeni érzékenységet erôs hasmenés formájában, majd késôbb kiütések és viszketô pontok is jelentkeztek. A tünetek hol enyhültek hol rosszabbodtak. Idôszakosan érzékenyebb voltam a tejtermékekre is nem csak a sajtra. 2 évvel ezelôtt nagyon megbetegedtem, 4 napig magas lázam volt és egyetlen korty víz után is erôs gyomor görcseim voltak. Hetekig nem tudtam normálisan enni. Azóta az enyhén csípôs ételekre is hasmenés a válasz. Másfél hónapja gyomorrontást kaptam, egy hétig ment a hasam és erôs fájdalmaim voltak. Az utolsó pár napban kis mennyiségû nyálkát fedeztem fel a székletemben. Ez néha még most is megjelenik. Az elmúlt hetekben a székletem nagyon kemény volt. Aztán egy kis darab sajt után megint hasmenésem lett ami nem múlik. Nagyon kismennyiségû és bármilyen tejtermék után erôs fájdalmaim vannak. Próbálok többet inni de érzem, hogy lassan ki fogok száradni. Lehet ennyire legyengülve a gyomor? Vagy ez inkább étel allergia? Mennyiben befolyásolhatja ez a fogamzásgátlóm felszívódását és diétával segíthetek-e a kialakult helyzeten? Válaszát elôre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

Panaszai hátterében több betegség is állhat. A sajtfogyasztást követő hasmenés, bőrkiütés étel-intolerancia következménye lehet (a sajtban lévő hisztamin nem bomlik le a bélfalban, hanem felszívódik és allergiához hasonló tüneteket okoz) . Az érintett élelmiszerek kerülése vagy Daosin kapszula használata javasolt, ha sajtot eszik. A tejtermékek fogyasztását követő panasz laktóz-intoleranciának tűnik (ez esetlen a laktáz enzim nem megfelelő mennyisége a probléma) , szintén vagy a tejtermékek kerülése vagy Lactase rágótabletta használata javasolt fogyasztásuk esetén. A legutóbbi gyomor-bélhurut után irritábilis bél szindróma maradhatott vissza. Ebben a kórképben a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata. Gyógyszeresen a Duspatalin tabl. szedése próbálható meg 2x1 dózisban. Ha panaszai nem szűnnek, érdemes gastroenterológiai kivizsgálást végeztetni.

Kérdés: 2012. október 31., 17:15; Megválaszolva: 2012. november 03., 14:32
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasmenés és hasi fájdalom
Jó napot kívánok! Teljesen kétségbe vagyok esve,nem tudok hova fordulni. 21 éves nő vagyok. Kb. 3 éve vannak hasmenéses panaszaim,de tudtam élni...
Gyulladásos bélbetegség
Hasi fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: Több mint 2 hete tartó hasmenésem van. A székletem nyálkás és sárga színű, az utóbbi időben...
Mi okozhatja a hasmenést?
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok, 4 éve refluxos. 1 hónapja urológiai problémám (feltehetőleg gyulladás) jött elő, mire elkezdtem...
Hasmenés és véres nyák