• Hasmenéssel küszködöm

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktornő. 30 éves férfi vagyok. Egy ideje folyamatos hasmenéssel küszködöm, ez nem azt jelenti, hogy minden nap, de ha jól megebédelek, vagy megvacsorázom, egyből szaladnom kell a wc-re. Úgy érzem nem eszem többet mint a többiek, mégis, mintha átszaladna rajtam az étel. Dohányzom és kávézom is, ezek lehetnek az okai? (reggel 1 kávé, és ebéd után néha, viszont fél-1 doboz cigit elszívok egy nap) Mi lehet a probléma? Eléggé félek bármilyen kivizsgálástól. Ha mégis erre kerülne sor, milyen vizsgálatokra számítsak? Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a Hasmenés témában

        Panaszai leginkább irritábilis bél szindrómára utalnak. A leírt tünetek a gastrocolikus reflex (gyomortelődés okozta fokozott vastagbél-mozgás) következménye lehet. Ha riasztó tünetei nincsenek (fogyás, láz, véres széklet, hányás, tapintható hasi rezisztencia), aggodalomra különösebb ok nincs.
        Gyakori kis étkezés, bő folyadék- és rostfogyasztás, a kávézás és a dohányzás mérséklése általában javítja a panaszokat (ez utóbbi két tényező fokozza a bélmozgásokat)..
        Emellett a rendszeres testmozgás és a megfelelő stresszmegoldó technikák is segíthetnek. 

        Dr. Plósz János, gastroenterológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-03 21:03:52; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: