Lehet-e Crohnom?

Tisztelt Doktor Úr! Nálam indeterminális colitist dignosztizáltan 2011-ben. A szigma tájékon voltak tűfejnyi pöttyök, bizsrgés érzés, laza széklet, illetve az egész hasban égő érzés, párszor vér a széklet körül. (gastritisre gyógyszert szedek 7 éve) Ez után xalazin kezelést kaptam, amit nem sikerült leépíteni visszaesés miatt, pedig a kontroll javulást mutatott.Újabb hasi panaszok és vér miatt 8mg steroidot szedtem, amit 1 hónap múlva kellett elhagyni.Ez sikertelen volt, mivel nyák jelent meg a székletben vérrel együtt, így újabb 3 hónapig 8mg metypredet szedtem. A tünetek hullámzóak voltak közben, ezért újabb tükrözés következett.Eszerint a terinális ileum, a felszálló ág és a haránt vastagbél tiszta, a korábbi helyen van lobosodánmeg tűfejnyi pöttyök. Az orvosom szerint ezek nem okoznának pépes székletet, puffadást, néha émelygést és időnként az egész has-gyomor táji égő, szurkáló érzést.Kérdésem, hogy a kolonoszkópia (3db 1 év alatt=ép terminális ileum) ellenére lehetséges e a vékonybél bármilyen érintettsége, kell e további vizsgálat vékonybélre? Mi okozhatja a panaszokat, ha nem a gyulladás.Félek, hogy esetleg olyan helyen lehet gyulladás, ahol nem keresték, bár tisztelem és becsülöm az orvosomat.Jelenleg 4 mg steroidot szedek, napi reggeli laza/hasmenéses székletem van és mindentől puffadok, ételtől, víztől és mozgástól is. Előre is köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Crohn témában

A Crohn-betegség a szájüregtől a végbélnyílásig bárhol megjelenhet, tehát a negatív terminális ileum-kép nem jelenti azt, hogy a vékonybélben nincs eltérése. Emiatt további vizsgálatok (vékonybél MR vagy kapszulás endoscopia) javasoltak, mert a tünetek illetve a panaszok tényleg szervi eltérésre utalnak, bár nem zárható ki irritabilis bél szindróma társulása sem.

Kérdés: 2012. július 05., 11:19; Megválaszolva: 2012. július 05., 18:00
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorszáj feletti nyomás érzés
Gyomor problémák
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?