Állandó hasmenés

Tisztetlt Doktornő / Doktor úr, Már körülbelül középiskolás korom óta van problémám az emésztésemmel. Ez kezdetben még csak a bulik után, de aztán évről évre súlyosabb lett. Igazából nem is hasmenés ez, csak egy nap egyszer (általában, de van azért hogy többször) is el kell mennem wcre. A probléma a széklet állagából van.Leginkább formátlan, világosbarna, és elég erős szagú. Mivel elég híg, így problémám van amikor vissza kell tartanom, illetve nem is tudom visszatartani, tehát azonnal keresnem kell egy wct.Eleinte szedtem normafloret, szenzációs volt a hatása, egyik napról a másikra a lehető legjobb lett a székletem, viszont olyan mintha egyre csak csökkent volna ez a hatás, és most már szinte nincs is. Nagyjából ugyanez a helyzet a hasfogókkal is, eleint úgy megfogták a hasam, hogy két napig nem is kellett mennem a wcre, most meg ha ma beveszek egyet, ugyanúgy kell mennem minha nem is vettem volna be egyet sem (vagy ki tudja mi lenne ha tényleg nem vennék be egyet sem) . Nem szokott fájni semmim, fiatal is vagyok (eltekintve hogy néha, amikor tényleg rossza a székletem, enyhe nyomást érzek bal oldalon, közvetlenül a bordáim alatt) . Már egyszer voltam orvosnál is, (UH, vérkép negatív lett) , nem talált semmit, azzal engedett el, hogy kerüljem a zsíros, nehéz ételeket, és ne egyek fűszereset, csípőset, aloholt, koffeint is kerülni) .Ez minimális mértékben segített csak. Alkoholt már évek óta nem iszom, semmit sem eszek amit nem kéne (pl tejtermékeket, gyümölcsöket se nagyon a gyümölcscukor miatt, de főleg banánt nem, aszalt gyümölcsöket sem) , csak rizs és színhúst eszem, burgonyát, tésztát, reggelente gyakran eszem műzlit is (joghurtal) , vacsorára meg vmilyen kenyeret, de mégis ugyanott vagyok mint korábban. Próbálkoztam már lisztmentes diétával, laktóz mentes diétával, de semmi. Mi lehetne még ennél is kímélőbb diéta? Milyen kezelésre számíthatok ami tényleg meggyógyít? Azt honnan lehet tudni hogy a vastag vagy a vékony bélben nem jó a felszívódás? IBSből lehet gyógyulni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza hasmenés témában

Kedves Kérdező!

Érdemes lenne még néhány vizsgálatot elvégezni, pl. hasnyálmirigy emésztőenzimtermelésének vizsgálatát, mivel lisztérzékenység esetén nemcsak lisztmentes diéta tartandó, érdemes lenne vérvétellel a lisztérzékenyéget kizárni, és mivel korábban hatott a probiotikum, diszbakteriózis irányú hidrogén-kilégzési teszt is végzendő.

A tápanyagok javarésze a vékonybélből szívódik fel, a vastagbélben elsősorban a vízvisszaszívás és bizonyos vitaminképzés történik.

Az IBS nehezen kezelhető, mivel a tünetek kiváltásában elsősorban pszichés tényezők szerepelnek.

Kérdés: 2012. június 27., 22:25; Megválaszolva: 2012. június 29., 12:10
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorszáj feletti nyomás érzés
Gyomor problémák
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?