Alkohol hatása

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Mért van az, hogy legtöbbször még nem is vagyok részeg, de a gyomrom már azt mondja, hogy ne igyak többet? Rossz érzés, hogy leülünk barátokkal sörözni, én meg 3 sör után nem tudok többet inni, mert hányingerem lesz. Vörös boros kólából is 1 üveget tudok meginni max, de az se dob sokat a kedvemen. Töményeket egyáltalán nem tudok inni, csak keverve valami üdítővel. Szülinapi koccintásomkor se esett jól az az 1 pálinka. Próbálkoztam olyan piákkal, amire azt mondják, hogy olyan tiszta, hogy nem lehet ilyen bajom tőle. Whiskey-t kevertem almával, de abból se tudtam annyit inni, mint a többiek, pedig még józan voltam. Mi lehet az oka annak, hogy a gyomrom nem engedi, hogy lerészegedjek? Esetleg lehet tenni valamit azért, hogy ne legyen hányingerem még amikor józan vagyok? Köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Földi Ildikó válasza hányinger témában

Az alkohol önmagában (mindegy, hogy milyen típusú ital formájában és kísérővel fogyasztja) a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját irritálja, és a nyelőcső alsó záróizmát ellazítja. Ezáltal a gyomorsav nyelőcsőbe visszaáramolhat, ez okozhat hányingert, hányást. Különösen igaz ez nagyobb mennyiségű, vagy rendszeresen fogyasztott alkohol esetén. A gyomornyálkahártya érzékenysége egyénenként is nagyon változó, befolyásolja még a termelődő gyomorsav mennyisége, étkezési szokások, dohányzás stb...Fontos lenne tudni, hogy alkoholfogyasztástól függetlenül vannak-e gyomorpanaszai pl fűszeres ételek fogyasztásakor. Ez esetben lehet, hogy a gyomor nyálkahártya gyulladása, esetleg kezdődő gyomorfekély is állhat a háttérben. Javaslom, hogy minimum 3-4 hétig egyáltalán ne fogyasszon alkoholt, szénsavas üdítőket, fűszeres ételeket és (bár erről nem írt) de kerülje a dohányzást, illetve használjon a patikában kapható recept nélkül kapható savlekötőt. Remélhetőleg ezt követően panaszai enyhülnek, és mértékletes alkohol fogyasztás mellett nem fognak kiújulni.

Kérdés: 2012. június 17., 11:48; Megválaszolva: 2012. június 18., 14:37
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia
CT eredmény
Gyomorhurut