cöliakia és diéta

Jó napot kívánok, cöliakiával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Egy hete diagnosztizálták nálam ezt a betegséget (tünetek: gyakori haspuffadás, egy éve tartó csalánkiütés amely a gyomromban levő gyulladásnak volt köszönhető) . A lymphocyták száma emelkedett 45/100 en.-cyta, a Marsh féle beosztásban az elso kategoriaba/osztályba soroltak. Doktornőm szerint életre szóló diétát kell tartanom. Informálódok ebben a témakörben és találtam számomra meglepő informaciókat, melyek szerint az enyhebb típusú betegeknek nem kell egész életükön át diétázniuk. Mi igaz ebből? Természetesen tervezem tartani a diétát, de mi történik, ha "vétkezem", vagy esetleg tudtomon kívül elfogyasztok olyan élelmiszert, ami tartalmaz glutént? Történik valami, ha egy-egy alkalommal elfogyaszok glutén tartalmú pékárut? Köszönöm válaszát. H.K.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza lisztérzékenység témában

Első körben: a szövettani lelet enyhe fokú gyulladást mutat, melynek oka lehet lisztérzékenység, de ez abszolút nem egyértelmű. Mindenképp szükséges a coeliakiára specifikus antitestek vizsgálata (vérvétel) . Ha ez alapján egyértelműen igazolódik a lisztérzékenység, akkor a teljes gluténmentes diéta tartása javasolt, mert a már nyomokban bejutó glutén is fenntarthatja a gyulladást és a felszívódási zavart.

Kérdés: 2012. június 08., 15:28; Megválaszolva: 2012. június 11., 16:42
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorhurut
Alkohol reflux
MRI értelmezése
Hasi uh lelet
Érdeklődés
Üdvözlöm! Olyan tünetem van,hogy két oldalt mid a két mellem alatt mtha nehéz súly lenne. Leginkább ülö helyzetben vagy gyalogláskor...