Magas májfunkció értékek

Üdvözlöm! Pánikbetegség tünetei miatt vérvételt illetve EKG-t kért a háziorvosom. Izzadás, fura szívverés, gyengeség voltak a tünetek, plusz mostanában sokszor fáradt vagyok, és dekoncentrált. Az EKG-m rendben volt, azonban a vérvétel magas májfunkciós számokat mutatott. Az alábbi értékek voltak magasak (a többi a referencia értéken belül volt): -Húgysav meghat. szérumból: 455 mol/l -GOT meghat: 65 U/l -GPT: 186 U/l -L-T glutamil transzferáz: 170 U/l -Teljes vaskötő kapacitás: 57, 6 mol/l A háziorvosom semmi konkrétat nem mondott, csak annyit, hogy hasi ultrahang szükséges. A történethez hozzátartozik, hogy CF-et diagnosztizáltak nálam 4 éve, de csak hordozó vagyok, tünetet nem produkálok. A kérdésem az lenne, hogy ezeket az értékeket az utóbbi időben elfogyasztott alkohol/ülőmunka/kevés testmozgás/helytelen táplálkozás(sok hús, kevés zöldség) mennyire befolyásolja, illetve, hogy ezek az értékek miatt mennyire kellene aggódnom, mennyire súlyos betegségekre utalhatnak? Kell-e aggódnom egyáltalán? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza májenzim témában

Kedves Kérdező!

A tünetmentes cisztás fibrózis nem okoz eltérést a májfunkciós értékekben. Az emelkedés legvalószínűbb oka az alkoholfogyasztás. Ez nem az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan nő, mivel egyéni érzékenység is létezik. Javaslom, hogy legalább egy hónapos szigorú alkoholtilalmat követően ismételtesse meg a vérvizsgálatot. A kissé magasabb húgysavszint miatt a húsfogyasztás mérséklése szintén javasolható, a kérdése alapján már Önben is felmerült, hogy túl sok húst eszik. A testmozgás, zöldségek fogyasztása az anyagcserével kapcsolatos problémákban is jó hatású. A vaskötó kapacitás önmagában nem értékelhető.

A hasi ultrahang vizsgálat szintén ajánlott.

Kérdés: 2012. május 16., 16:19; Megválaszolva: 2012. május 18., 20:28
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorhurut
Alkohol reflux
MRI értelmezése
Hasi uh lelet
Érdeklődés
Üdvözlöm! Olyan tünetem van,hogy két oldalt mid a két mellem alatt mtha nehéz súly lenne. Leginkább ülö helyzetben vagy gyalogláskor...