• Epevizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Elnézést, hogy ujra zavarom Önt, de nagyon fontos lenne megnyugtató választ kapnom! Közel 3 éve húzódó kínzó emésztőrendszeri panaszaim vannak, amik idegileg már láthatóan nagyon megviseltek. ( l5 kg-ot fogytam) Nem untatnám a részletekkel, de sajnos elég sok komplikációt kellett már kibirnom. Emiatt is irok tulajdonképpen. Most ujra kiirták az epe-izotóp vizsgálatot, ahonnan egyszer már elutasítottak, mivel kiderült, hog Nitromint kell kapjak, amitől egyszer már eljájultam. Cardiológus azt mondta, hogy ezt akkor nem kaphatok. Ennek ellenére ujra kiirták a vizsgálatot, amitől nagyon félek, mert már volt elég bajom vizsgálatok miatt. Attól tartok, hogy nem merek elmenni, viszont szükséges lenne. Kérdésem az lenne, hogy létezik-e másfajta vizsgálat, amivel meg lehet nézni a májat és az epét? Az MR vizsgálat helyettesíthetné-e ezt a vizsgálatot? Sajnos most a májfunkciós értékeim emelkedettek, ami még nem volt: Se aszpartat aminotranszferáz 108 Se alanin aminotranszferáz 140 Ez nagyon megrémít, mivel alkoholt soha nem ittam, gyógyszert viszont szedek elég sokat. Nexiumot kb 8 éve, Betaserc, Rivotril, időnént Pentasa, Detralex, görcsoldók, fájdalomcsillapitók, amik most eszembe jutnak. Most szúrom a hasamat Clexan-nal 20 napig. (ez sem tisztázott teljesen) Tavaly voltam hasi CT-n, ami a következőt irta le: a máj bal lebenyében a rekeszi felszin közelében egy 5 és egy 10 mm nagyságu hypodens képlet ábrázolódik, valószinüleg cysta lehet. A jobb vese alsó harmadában 3 mm-es kő, a bal vese alsó pólusában 6 mm-es corticalis cysta látható. Kontraszt (jód)- érzékenység miatt a nativ felvételek korlátozott értéküek. Még egyszer elnézését kérem, és nagyon várom megnyugtató válaszát! Ha mód van rá és megengedné, akkor megkeresném a Doktor Urat! Hálásan köszönöm, hogy ilyen türelemmel van a betegek iránt! Tisztelettel: Mária!

        Dr. Plósz János válasza a epevizsgálat témában

        Másfajta funkcionáls vizsgálat nem igazán létezik, az MR és a CT is szervi eltéréseket képes kimutatni, funkciót, legalábbis epeelválasztás tekintetében nem. Ha a Nitromint spray-től lett rosszul, az valószínűleg vérnyomásesés következménye volt, nem valódi allergiás reakció, így ha a vérnyomását ellenőrzik illetve vizsgálat előtt fogyaszt kellő mennyiségű folyadékot, akkor szerintem nem lenne gond az ismételt alkalmazás során. Az emelkedett májenzim-értékek miatt hepatológust érdemes felkeresni, megijedni nem kell, nem túl magas értékek és lehet, hogy a gyógyszerszedés mellékhatása, de mindenképp érdemes utánajárni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2012. április 17., 16:19; Megválaszolva: 2012. április 20., 07:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: