Hirdetés
      • nyelési nehézség

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Weborvos, 40 éves, 4 gyermekes Anyuka vagyok, másfél éve kezdődött a problémám, olyan volt mintha félrenyeltem volna valamit, olyan érzés volt a nyakamnál jobb oldalt mintha megakadt volna a falat. Elmentem a fül-orr-gégészetre, ott gégegyulladást állapított meg a szakorvos, majd a problémám után gégetükörrel megvizsgált, de nem látott semmit, ezért elküldött ultrahangra. Az ultrahangon nem mutattak ki semmit, a kórosan megnagyobbodott nyaki nyirokcsomón kívül, a pm.lebenyek mérsékelten tömegesebbek. 2011 áprilisban gasztroenterológián voltam, ahol gyomortükrözésem volt illetve UREA kilégzési tesztet végeztek el. Diagnózis: Oesophagus kp. tág, alsó részeinek ny.h.borítása gyulladt. a fundus, corpus gyulladt. Az antrum gyulladt. Urea teszt: pozítiv. Vélemény: Reflux oesophagitis. Oesop alsó sphincter gyengeség. Bulbitis chr. Kombinált gyógyszereket kaptam: Pantacid Flux, Fromilid, Amoxycillin. 6 hét múlva a UREA kilégzési teszt negatív lett, a nyeléséi problémámra úgy reagáltak, ne magoljak, és ne egyek apró dolgokat. 2011 decemberében a problémám miatt újra ultrahangra küldtek, ennek az eredménye: kórósan megnagyobbodott nyirokcsomó, a pm. lebenyek min. tömegesebbek, jobb oldalon egy apró göb látható. Továbbítottak az endokrinológia szakrendelésre, ahol nem toxikus pajzsmirigy göböt állapítottak meg. Jól tapíntható, mérsékelten tömöttebb, kissé nyomásérzékeny pajzsmirigy. THS: 1, 802, ATG: 20, 0, ATPO: 48, 3 U/ml. Homogén izotópdúsítás, jobb lebenyben intenzívebb. (2011 áprilisában a THS: 1, 531uIU/ml volt az érték. ) Diagnózis: szeptemberben kontroll a göb miatt, nyelési panaszaim a pm. státusza nem magyarázza. Ezután az ideggyógyászatra küldtek esetleges nyaki-gerincsérv diagnózis miatt, fizikális vizsgálat után eredmény negatív, viszont feszültségemre írtak ki Medazepam tablettát, és nyelőcső vizsgálatot javasolt. A nyelőcső vizsgálatom eredménye negatív. Mi okozhatja a panaszaimat? Várom válaszát, köszönettel!

        Dr. Plósz János válasza a nyelészavar témában

        Ha a nyeletéses rtg vizsgálat is negatív, akkor a gyomor-bélrendszeri ok jó eséllyel kizárható. A kérdés az, hogy a megnagyobbodott nyirokcsomó mekkora (eléri-e azt a méretet, ahol már esetleg érdemes tűbiopsziás mintavételben gondolkodni). Az, hogy oldaliságot érez a panaszban, szintén nyelőcsövön kívüli okot sejtet.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. április 03., 11:09; Megválaszolva: 2012. április 04., 20:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: