• Multiplex gócos lépelváltozás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztel Doktor Úr! Hasi ultrahang vizsgálat eredménye a vizsgáló orvos Javaslata, véleménye Cholesterol polyposis, Multiplex gócos lépelváltozás. Szeretném megkérdezni, hogy ezek mit jelentenek? Nagyon félek! A lép nem nagyobb, de csaknem teljes egészében hyperreflectiv gócokkal átépült. A gócok 1-1, 5 cm méretüek., melyek a környező ereket dislokálják.

        Dr. Laki András válasza a lép témában

        Tisztelt Kérdező! A cholesterol polyposis, más néven cholesterolosis az epehólyag falán lévő, koleszterin felszaporodásból eredő, poliphoz hasonló növedékek neve. Előfordulhat egymagában is de gyakran több, néhány milliméteres felrakódást lehet kimutatni az epehólyag falán. Tünetmentes esetekben ultrahanggal szokták követni, nagyobb polipok, növekedés vagy az elváltozással összefüggésbe hozható panaszok esetén az epehólyag eltávolítását javasolhatják. A lépben talált echodús (=az ultrahangot a környezeténél jobban visszaverő) képletek, amennyire a felvételek és egyéb adatok hiányában ez megállapítható, leginkább többszörös hemangiomának felelhetnek meg. Ez erekből álló jóindulatú gócokat jelent. Más eredetű gócos betegségek általában nem így ábrázolódnak, hanem éppen echoszegény jellegűek. Javasolható azonban más módszerrel (CT-vel vagy MR-rel) tovább vizsgálni, mert ezekkel egyértelműbben igazolható az elváltozás. A többszörös hemangiomák a lépben veszélyt akkor jelentenek, ha ennél jóval nagyobbra (több mint 4 cm-re) megnőnek, vagy a lép baleset kapcsán sérülést szenvedne, mert akkor vérzés léphet fel. A CT vagy MR eredményével haematológiai konzilium javasolható.


        Kérdés: 2012. április 02., 07:35; Megválaszolva: 2012. április 05., 18:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr Úr. Nem régiben voltam vékonybél vizsgálaton maszek alapon, régebb óta fent álló alhasi (bélek környékéről eredőnek érzett) panaszaim miatt. Volt vastagbél tükrözés negativ, hasi ultrahang negativ, labor negativ...