Hirdetés
      • ct eredmeny

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornö! SZeretnem megkerdezni hogy mit jelent a következö eredmeny diffuz majlaesio a maj nem nagyobb denzitasa a szokasosnal kisse alacsonyabb 50-51HU benne körülirt elteres nem lathato minden mas negativ!

        Dr. Laki András válasza a májbetegség témában

        Tisztelt Kérdező! CT vizsgálatok során az egyes szervek, elváltozások sugárelnyelő tulajdonságát a HU értékkel szokták leírni, ami a Hounsfield Unit (Hounsfield egység) rövidítése. Ennek rövid lényege, hogy a CT által kibocsátott röntgensugár a különböző anyagokban és szövetekben (például zsír, izmok, belső szervek, csontok stb.) és a kóros elváltozásokban változó mértékben nyelődik el. Ez tulajdonság az elváltozások CT leírásában nagy jelentőségű, és ennek jellemzésére egy relatív skálát hoztak létre, ami a Hounsfield skála. A máj normális értéke a különböző források szerint általában 50-70 HU között van, de a még nem kóros tartomány akár 45-75 HU között is lehet a szakirodalom alapján. A máj sugárelnyelésének (és így a HU értékeknek) a diffúz csökkenése leginkább anyagcserezavar következtében, a zsír lerakódása miatt történhet, aminek súlyosabb formája a zsírmáj. Valódi zsírmáj esetében azonban a HU értékek 40 HU alatt vannak, gyakran ennél jóval alacsonyabb értékeket is lehet mérni. Diffúz májlaesio (=májkárosodás) néven is leginkább a zsírosodást szokták nevezni. A diffúz májlaesio fogaloma több más, ritkább betegséget is magában foglal (vas-, réz- stb. lerakódások), de azok viszont emelik a máj sugárelnyelését és a Hounsfield értéket. Az Ön esetében az 50 HU körüli érték az alkalmazott módszertől függően a normál tartomány határának közelébe esik, vagy még éppen normálisnak is tekinthető, így nem tulajdonítanék neki nagy jelentőséget. Javasolható azonban a zsíranyagcsere vizsgálata (szérum koleszterin, triglicerid szintek) és kóros értékek esetén annak megfelelő diétás, esetleg gyógyszeres kezelés jön szóba, ez ügyben háziorvosát keresse meg.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. április 01., 16:42; Megválaszolva: 2012. április 03., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: