• Truncus coeliacus szűkület

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Két éve szenvedek jobb bordaív alatti fájdalommal, amely éjszakára enyhül, azonban napközben szünet nélkül fáj. Székletem változó, hol híg, máskor normális. Általános gyengeség, szünet nélküli fájdalom jellemző. Gasztoenterológiai eltérést, ami ilyen fájdalmakat okozhat, nem találtak. Mozgásszervi kivizsgálások nagyrészt degeneratív eltéréseket mutatnak, de ezek sem indokolják a fájdalmakat. Legutóbb angio-ct vizsgálaton voltam, ahol a következőket állapították meg. Normális nagyságú szív. Ábrázolt tüdőszeletek, kóros eltérés nélkül. A máj enyhe fokban megnagyobbodott, szabályos densitású, állománya homogén. Az epehólyag békés, benne sugárfogó kő nincs, hasnyálmirigy, lép, mellékvesék és vesék szabályosak. a hasi aorta normális tágasságú, intimája az infrarenális szakaszon mérsékelt fokban egyenetlen, meszes. A truncus coeliacus szájadékában 70-90 %-os szűkület van. A mes.sup. megkímélt kontúrral, intenzíven telődik. A mes.inf. is biztonsággal elkülönül. A hólyag jól telt, ép kontúrú. Az uterus norm. nagyságú. Az ováriumok mérete szabályos. Béldipensio nincs. Az appendix a coecum mellett dorsális helyetben cranalis irányban csapott, békés. Bal colonfél szakaszán a vastagbél fala enyhe fokban körkörösen megvastagodott, szokottnál hypodensebb, a nyh. kontrasztfelvételt mutat. Ez utalhat enyhe colitisre. Az LIV/V-ben előrehaladott discopathia látszik, a környező záró lemezek kifejezetten egyenetlenek. LV discus is lelapult. Vélemény: Enyhe fokú hepatomegalia. Jelen vizsgálat alapján mes. sup. szűkület nem merül fel. Enyhe fokú gyulladás képe a bal colonfélben, LIV-V. szelvényben spondylodiscitis lehetősége felmerül. MR vizsgálat javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy a 70-90 %-os érszűkület illetve a feltételezett colitis indokolhatja-e a folyamatos hasi fájdalmakat, illetve a haspuffadást. Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is. Tisztelettel: Ágnes

        Dr. Szigeti Nóra válasza a emésztőszervi panasz témában

        Kedves Kérdező! Véleményem szerint mindhárom (a mozgásszervi is) okozhatja a tüneteit, gasztroenterológiai-érsebészeti és a javasolt MR-vizsgálat segíthet.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2012. március 19., 12:29; Megválaszolva: 2012. március 21., 14:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: