• enzimes béldaganatszűrés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Plósz János Doktor Úr! Szeretném megtudni, hogy az enzimes béldaganatszűrés kiváltja-e a vastagbéltükrözést? Megmutatja-e ugyanazokat az esetleges problémákat? Nincs problémánk, de megnyugtatás céljából szeretnénk a család pár tagján elvégezni, megnyugodhatunk negatív eredménynél a teszt esetében? Hány éves kortól ajánlja Ön a tesztet elvégezni? Évente érdemes? Másik problémám, refluxra régen pafenont szedtem. Most Tisacid tablettát szedek este és salvus vizet délben 1dl-t, mert babát tervezünk, és mást nem merek szedni. Szedhetem ezt terhesen is végig? És terhesség elejétől? Sok a savam, még így is érzem éjjel, köhögök tőle. Előre is köszönöm a segítségét!

        Dr. Plósz János válasza a vastagbélrák témában

        Az enzimes béldaganat-szűrés jó módszer, érzékenysége és specificitása 80-85% körüli. Így véleményem szerint pár hónapos eltéréssel kapott két negatív eredmény esetén nincs ok nyugtalanságra. Férfiaknál 50, nőknél 55 év fölött javasolt mindenképp a vizsgálat. Bár terhesség alatt minden gyógyszer ellenjavallt, azonban a legtöbb (és ide tartozik a savcsökkentők jelentős része is) a haszon/kockázat mérlegelésével szedhető. Ha panaszai jelentősen rontják az életminőséget, akkor érdemes a korábbi savcsökkentő terápiát folytatni (terhesség alatt a bevonószerek nyugodtan használhatók, pl. Gaviscon, de a famotidineket, sőt az erősebb hatású lanso- illetve pantoprazolokat is adjuk, ha olyan mértékű a panasz).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2012. március 07., 13:22; Megválaszolva: 2012. március 08., 20:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: