• Hasi gondok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Lassan fél éve fáj a hasam éjjel. Úgy kezdődik, hogy lefekszem semmi bajom, majd éjjel vagy reggel arra ébredek, hogy fáj a hasam az alsó bordaívem környékén, övszerűen, ami a hátba is kisugárzik. Hason vagy háton fekve sokkal intenzívebb, oldalra fordulva enyhül. Felkelés után pár órával szűnik. A székletem néhány hónapja bogyós, és mostanában néha hasmenés szerűen távozik a széklet. Vért nem láttam benne. Hasam erősen puffad étkezésektől függetlenül. Gyakran van hascsikarás érzésem, de semmi eredmény nincs a WC-én. Elmentem gasztroenterológushpz. A leleteim a következőek lettek: vérkép jó, süllyedés picit magasabb 18, hasi uh: az epehólyag belső falán 5 mm-es echodens elváltozás ábrázolódik, melyből hangárnyékolás nem indul, cholesterolpolypusnak megfelelhet, kőmentes. A hasi aorta meteorismus miatt szakaszosan vizsgálható áttektintehő részei rendben vannak. A többi rész rendben volt. A fizikális vizsgálati eredmény a következő: Puha betapintható has, a j. hypochondriumban, de a jobb bordaívtől kb. 3-4 cm-rel caudálisan egy 4-5 cm átmérőjű, tömött, kp. fokban nyomásérzékeny, nem mobilis resistentia tap. Az epigastriumban és a b. alhasban enyhe nyomásérzékenység. Hepar lien nem tap. Vesetájak szabadok. Ezzel a lelettel mentem az UH-ra és a vérvételre, aminek már leírtam az eredményét. Amikor visszamentem az orvoshoz, mondta, hogy rendben a vérkép, és az epémben van egy koleszterin lerakódás. Írt fel rostot a székrekedésre és 2 x 2 dicetelt, ha használ akkor 3 hónapig kell szedni, ha nem akkor egy hónap múlva vissza kel mennem székletvértesztet csináltatni. De engem leginkább az érdekelne, hogy mi lehet az a csomó. Amikor rákérdeztem az orvosnál legyintett, hogy én még úgyis fiatal vagyok a rákhoz, meg jó a vérképem is. Hát nem tudom. Másodszorra már meg sem vizsgált. A leletemre IBS? Polypus Cholecystae? van írva kérdőjelekkel. Kérem segítsenek, mert én aggódom az miatt a csomó miatt. Mi lehet az? Létezik, hogy az UH a gázoktól nem látta?

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasi fájdalom témában

        Kedves Kérdező! A leírásból nem derül ki, hogy a csomó mennyire mélyen tapintható. Ugyanis ha felületes, a bőrben van, akkor lehet teljesen jóindulatú elváltozás, pl. lipoma-jóindulatú zsírtartalmú képlet.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2012. február 05., 23:05; Megválaszolva: 2012. február 10., 10:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: