Hirdetés
      • Hátfájás - Hasnyálmirigy vagy gerinc?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdv! 30-as éveiben járó férfi vagyok, nem dohányzom, alkoholt csak nagyon ritkán fogyasztok. Az utóbbi fél évben 2 hasi UH vizsgálatom is volt, az elsô tavaly júliusban. Akkor bekerült a diagnózisba, hogy a "pancreas fokozott reflexiójú". Késôbb, novemberben történt egy újabb vizsgálat (másik rendelôintézetben), de ott teljesen negatív lett a kapott lelet, mindent normálisnak találtak. Laborleleteim szintén negatívak. Mindkét esetben azért mentem vizsgálatra, mert jó ideje enyhe, bal felhasi fájdalmaim vannak (bár inkább kellemetlen, mint fájdalmas). Azért kezdtem a negatív leletek ellenére mégis aggódni, mert úgy tudom, hogy a hasnyálmirigy eredetû megbetegedések okozhatnak hátfájást is. Nekem is fáj a hátam a bal oldalon és megfordult a fejemben, hogy esetleg lehet összefüggés a bal bordaív alatti fájdalommal. Viszont ami elbizonytalanított, az az, hogy ez a hátfájás mozgásra fokozódik. Ha egyenes testtartás mellett lehajtom a fejem, vagy elôre hajolok (összegörnyedek), akkor a fájdalom felerôsödik, szinte olyan, mintha kést szúrnának a hátamba. Amint visszaegyenesedem, a fájdalom rögtön visszacsökken a "normál" szintre. Laikusként úgy gondolom, hogy ha ez a hátfájás hasnyálmirigy (vagy egyéb belszervi) eredetû lenne, akkor nem lenne ennyire szoros összefüggésben egy konkrét mozdulatsorral. Szóval sokkal inkább gerinc-eredetûnek gondolnám (aminek magyarázata is lenne, ugyanis lassan 12 esztendeje ülök a számítógép elôtt napi 9-10 órát). Viszont mindenképpen jó lenne egy tapasztaltabb szakértô véleménye is, aki megcáfolja, vagy megerôsíti eme feltételezésemet. Szóval röviden: jellemzô-e a hasnyálmirigy-eredetû hátfájásra, hogy mozgásra erôsödik, vagy ez inkább gerinc eredetû problémára utal? Ha esetleg mégis belszervi eredetû a hátfájás, akkor nem kellett volna valaminek látszania az UH vizsgálaton? Erdemes lehet-e esetleg egy hasi CT vizsgálatot csináltatni, illetve azon látszana-e ha esetleg gerinc eredetû a probléma? Elôre is köszönöm a választ!

        Dr. Németh Ágnes válasza a hátfájás témában

        Kedves Kérdező! Mozgásra fokozódó háti fájdalmat gyakran okoz gerincbetegség. Ez a fájdalom a bordák mentén ki is sugározhat. A hasnyálmirigy probléma szintén okozhat hátba sugárzó fájdalmakat, de ez általában nem függ össze a mozgással. Ennek megítélését azonban inkább belgyógyászra bíznám. De korát és munkáját tekintve valószínűbb a gerinc eredetű fájdalom. A képalkotó vizsgálatok közül gerincsérves folyamat megítélésére inkább a gerinc MR a megfelelőbb. Azonban a gerincferdülés egy röntgenfelvételen is ábrázolódik, így első körben ezt szoktuk ajánlani. Megelőzést tekintve pedig az ülő munkát végző embereknél fontos a rendszeres testmozgás, ezek közül is az úszás az, amely a legjobbnak tekinthető.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 01., 18:11; Megválaszolva: 2012. február 02., 19:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: