Hirdetés
      • Hasnyálmirigy? Aggódnom kellene a rák miatt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor nô/úr! 34 éves nô vagyok, irodai munkát végzek, káros szenvedélyem nincsen. Pár hónapja bal bordaív alatti enyhe fájdalmat érzek. Az étvágyam nem változott, de az utóbbi pár hónapban fogytam kb. 3 kilót (annyit változtattam az étkezési szokásaimon, hogy nagyjából ugyanazt az ételmennyiséget nem három, hanem öt étkezés során eszem meg). A székletem is változott, néha kemény, néha viszont egészen pépes és ragacsos (nem tudom, ezt hívják-e zsírszékletnek). A szine is világosabb (fôleg akkor, mikor hígabb, szinte egészen mustár színû). Többször is észleltem, hogy mintha emésztetlen ételdarabok lennének benne. Gyakran puffadok is, de a gázok nem távoznak rendesen. Ezek így önmagában is kissé ijesztöek, de igazán az aggaszt a dologban, hogy ugyancsak a bal oldalon fáj a hátam is, néha fekvô helyzetben is. Tudom, hogy az emésztési problémákat okozhatja akár a stressz is (én sajnos eléggé túl vagyok terhelve az utóbbi hónapokban és elég stresszesen élek) és tudom, hogy a hátfájást pedig okozhatja akár az állandó ülômunka is, tehát lehet, hogy két különbözô, egymástól független problémával állok szemben, de én mégis azon aggódom, hogy esetleg mégiscsak összefüggenek, és lehet, hogy a hasnyálmirigyemmel van probléma. Tudom, hogy veszélyes dolog az internetrôl öndiagnosztikát végezni, de nagyon megijesztett, mikor rákerestem azokra a tünetekre, amik nekem vannak (bal bordaiv alatti fájdalom, hátfájás, ragacsos/világos széklet) és rögtön a lehetô legrosszabbat, a hasnyálmirigyrák-ot dobta ki. Novemberben voltam hasi ultrahangon és vérvételen, akkor mindent rendben találtak. Nehéz erre "látatlanban" válaszolni, de van reális esélye, hogy esetleg tényleg hasnyálmirigyrákom van ilyen fiatalon? Köszönöm elôre is a választ! Üdv, Krisztina

        Dr. Plósz János válasza a hasnyálmirigy témában

        A zsírszéklet úszik a víz tetején, nagyon bűzös, zsírfényű és csak igen komoly hasnyálmirigy-elégtelenség esetén alakul ki. A világos szín szürkésfehéret jelent széklet tekintetében, a sárga már megfelelő epeürülésre utal. A hasnyálmirigy-rák nehezen diagnosztizálható, de nem a harmincas életévek betegsége. Javaslom, ismételtesse meg a hasi ultrahangos vizsgálatot, használjon pre- és probiotikumot valamint mozogjon rendszeresen, intenzíven.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 27., 11:08; Megválaszolva: 2012. január 30., 20:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: