• Vastagbélrák oka lehet a napi többszöri széklet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdv! Ülômunkát végzô 34 éves férfi vagyok, káros szenvedélyem nincs.Hónapok óta bal bordaiv alatti fájdalmat érzek, ami nem túl erôs, inkább csak kellemetlen.Feltûnt, hogy a székelési szokásaim is kissé megváltoztak.Korábban rendszeresen volt minden nap székletem(néha naponta többször), de most elôfordul, hogy kimarad 1-1 nap és az állaga is megváltozott.Korábban az volt a normális, hogy a székletem kissé laza és viszonylag nagy mennyiségû(legalábbis a mostanihoz képest) de mostanában hol kemény, hol pedig laza, sôt általában a székletürítés elején még kemény, aztán mire befejezôdik, a végén már egészen híg. A mennyisége is kevesebb(pedig szerencsére az étvágyam jó, annyi változás van az evési szokásaimban, hogy többször, kevesebbet eszem).Emellett az is feltünt, hogy a színe is világosabb(fôleg akkor, amikor lazább). Karácsony környéki laborleleteim tökéletesek voltak, hasi UH is negatív. Az utóbbi idôben elkezdett fájni a hátam (szintén a bal oldalon) és néha a derekam is, meg a lábaim(fôleg a vádlim környékén -nem tudom, ennek lehet-e köze egy esetleges emésztôrendszeri betegséghez, vagy inkább a mozgásszegény életmód és az állandó ülômuka következménye). Tény, hogy nagyon sokat stresszelek az elmúlt idôszakban és tudom, hogy akár az is okozhat emésztési problémákat, hasi diszkomfort érzést, de olvastam, hogy akár ilyen fiatalon is elôfordulhat vastagbél daganat, aminek szintén hasonló tünetei vannak. A családban a nagymamámnak volt 70 éves korában vastagbél daganata, de szerencsére meggyógyult belôle, lassan túllépi a 80-at is.Szóval a közvetlen rokonságban nem volt vastagbél daganat, sôt egyáltalán semmilyen rákos megbetegedés(kivéve az említett egy esetet és az se fiatalon), de én mégis aggódom, hogy talán mégsem a stressz és az ülômunka okozza a problémáimat.Szeretném a véleményét, tanácsát kérni.Van alapja az aggodalmamnak és valahogy erôszakoljak ki a szakrendelésen egy kolonoszkópiát, vagy ne terheljem magam "feleslegesen ilyen vizsgálatokkal? Válaszát elôre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a emésztőszervi panasz témában

        Tisztelt Kérdező! A kérdésében az okok is szerepelnek. az összes tünete típusos a mozgásszegény életmódra és a tartós stresszre. Mindenképpen érdemes a napi rendszeres mozgás elkezdése. Figyeljen oda az elégséges rost és folyadékfogyasztásra. Alkalmazzon probiotikus kúrát. A vastagbél rosszindulatú daganatától való félelme alaptalan, a vastagbél tükrözés nem indokolt. Amennyiben az életmód- és táplálkozási változtatások sem vezetnek sikerre indokolt lehet egy gastro-enterológiai vizsgálat.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2012. január 20., 09:03; Megválaszolva: 2012. január 23., 13:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr Úr. Nem régiben voltam vékonybél vizsgálaton maszek alapon, régebb óta fent álló alhasi (bélek környékéről eredőnek érzett) panaszaim miatt. Volt vastagbél tükrözés negativ, hasi ultrahang negativ, labor negativ...