• Mi lehet az oka visszatérő hasi fájdalomnak és hőemelkedésnek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim múlt év nyarán kezdődtek, a köldököm mellett bal oldalon nagyon erős fájdalom, feszítő érzés jelentkezett, felment a testhőm 38, 6-ra, 3 napig enni nem, inni alig tudtam. Antibiotikumok hatására másfél hét alatt elmúltak a panaszaim. A gyógyszerek abbahagyása után visszatért a hasi fájdalom, ill. azóta is időszakosan hőemelkedésem van, ami 37.7-ig is felszökik. Mielőtt ez az egész elkezdődött kb. egy hónapig lágy, sötétebb (zöldes) színű volt a székletem. A gyógyszerek szedését követően ez rendeződött. A hasi UH akkor leírt egy 30*13 mm nagyságú folyadékkal telt képletet a fájdalomnak megfelelő területen (a jelenlegi UH-n már nem látszik). Azóta végeztek nálam kolonoszkópiát, gasztroszkópiát, jejunoszkópiát, hasi CT-n is voltam, a vizsgálatok mind negatívak. A nőgyógyászati okokat is kizárták. Azóta a székletem ismét elég lágy, tele van apró fehér cérnaszálnál kicsit vastagabb 1-2 cm hosszúságú valamikkel (háziorv. szerint bélbolyhok). Széklettenyésztés kizárta a parazitát, ill. sok egyebet. Eredménye: Candida albicans kevés telep. Elképzelhető hogy „csupán” a Candida albicans okozná a problémámat? A hasam rendszeresen fáj, legtöbbször annyira, hogy megmozdulni is alig tudok. A fájdalmam már nem csak a köldök mellett jelentkezik, hanem lentebb az alhasban is, ill. a jobb oldalon is szoktam érezni. Felmerült krónikus vakbélgyulladás lehetősége, ill. hogy fejlődési rendellenesség következtében máshol van a vakbelem, ami esetleg olyan helyre került, ahova nem kellene. Ennek kiderítésére vastagbél feltöltést javasoltak. Nem veszélyes ez abban az esetben, ha valamiféle gyulladás van, valahol a bélrendszerben, amit valószínűnek tartok a hasfájás, ill. a székletem állapota miatt? Nincs egyéb vizsgálat, amivel ez kimutatható? 2 napja kezdtem el a Candida diétát. Nem okozhat problémát a rostdús táplálkozás, ha nem a Candida a tüneteim okozója? Van valamiféle egyéb ötlete, mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a emésztési zavar témában

        A vastagbél-feltöltés (irrigoscopia) nem veszélyes, nyugodtan elvégezhető. A candica kórokozó szerepe, főként ha csak kevés telep ábrázolódott, erősen kétséges. A rostdús táplálkozás akut gyulladás esetén nem javasolt, egyéb esetben viszont segíti a bélpasszázst illetve a bélmotilitást. Sajnos építő jellegű további ötletem nincs, mi okozhatja régóta fennálló panaszait.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2012. január 17., 16:42; Megválaszolva: 2012. január 18., 19:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: