• Traumás agyi sérülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszadó!Édesanyám az elmúlt félévben többször elesett,emiatt bordatöréseket szenvedett. Legutoljára,4 nappal ezelőtt tört el az 5-ös bordája,és a fejét is beütötte,de a koponyán csak horzsolásokat talált az orvos.A koponyaröntgen sem mutatott ki törést.A vizsgálat utáni órákban viszont megint elesett egy lépcsőn és a fején landolt.Néhány pillanatig nem tért magához,de amikor felültettük már tudott beszélni pár szót.Nem engedte,hogy visszavigyük az orvoshoz.Saját lábán járt,bár támogatni is kellett.Elhoztam magamhoz és itthon vizesruhát tettem a fejére, a nyakára.Namost;a traumatológus sem az új bordatörésére,sem a koponya horzsolásaira nem adott kezelést,csak azt tanácsolta,hogy szedáljuk(?) anyukámat, azaz a most divatos "lókrémmel",vagy Flector,ill. Voltaren kenőccsel kenjük be a fájdalmas bordákat.A fej horzsolásaira csak legyintett.Azt mondta,sokat feküdjön anyukám és időnként tornáztassam meg a karjait,ill. sétálgassak vele.A legutolsó esés utáni éjszaka anyukám egész éjjel vizelési ingerre hivatkozva járkált a lakásban,és nem lehetett felügyelet nélkül hagyni,mert sokszor támolygott.Elkezdett alakokat látni,nem tudta hol van.Engem összetévesztett a nővéremmel.Nappal még csak hagyján;sokat alszik és eszik is.De éjszaka!A bordáit erősen fájlalja és szinte követeli a gyógyszert.(Flector 50 mg granulátumot adok neki éjszaka 1x,nappal csak akkor,ha muszáj,mert félek,hogy rászokik.Volt már ilyen helyzet nála az Algopirynnel,Lóbalzsam masszázskrémmel kenegetem a bordáit.)Az utölsó baleset óta eltelt 4 nap és bár javulni látszik anyukám állapota, a zavartság nem akar csökkenni..Főleg az éjszakák,a hajnali órák rettenetesek,mert ilyenkor járkál,jajgat,általa látott,de ténylegesen nem látható emberekkel beszél,nem ismeri fel ,hol van,kivel van,stb.A szokásos napi gyógyszere a Betahisztin (1x1),a Béres porcerő (1x0,5),a Milgamma (1x1),a Venoruton (1x1),a Metformin (1x0,5)és a Lansacid (1x1).Ehhez én még rábeszéltem a Bilobil Forte bevételére a fülzúgására és a feledékenységére hivatkozva.Tegnap a Bilobil Fortéból este is adtam neki egy szemet és - úgy gondolom- éjszaka jobban volt.Azaz majdnem a teljes éjszakát átaludta és amikor a W.C.-re ment,tiszta volt a tudata.Igaz,erős szédülésre panaszkodott.Sajnos,én magam is leszázalékolt beteg vagyok,ráadásul pár éve egyedül nem nagyon tudok közlekedni és még vidéken is lakom.Mindez azt jelenti,hogy MUSZÁJ anyukámat itthon ápolnom.Ehhez szeretnék Önöktól segítséget kérni,mert kifogytam a csekélyke tudásomból de anyukámat mindenképp szeretném jó (jobb) állapotba hozni.Mit kell tenni,ha egy traumás agyi sérültet otthon kell ápolni?Mik azok a jelek,amiből eldöntheti egy laikus,hogy itt most csak az orvos tud már segíteni?Válaszukat előre is köszönöm !

        Dr. Bogdán Aurél válasza a koponya trauma témában

        Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni. Elmondása alapján mindenképpen vissza kellene vinni mihamarabb a baleseti sebészetre egy CT vizsgálat céljából, hogy ki lehessen zárni az esetleges traumás agyvérzést, mely olyan súlyos fokig elmehet, hogy életet veszélyeztető állapotot idéz elő. Ott vizsgálatokat követően segítenek majd a további kezelésben esetleg ideggyógyászati, vagy belgyógyászati vizsgálatot is javasolhatnak.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 10., 02:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 18:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés